A kertben termett fokhagymám nem akar gerezdesedni – miért?

A kertben termett fokhagymám nem akar gerezdesedni – miért?

Mit tehettem volna másként?

Fokhagymát termeszteni a kertben alapvetően nem ördöngösség. A saját magunk által termesztett fokhagymát a legtöbb esetben finomabbnak, ízletesebbnek is találjuk, mint a szupermarketben vásárolt árut. A betakarított termésnek azonban igencsak nehéz maradéktalanul örülnünk, ha azt látjuk, hogy a fokhagymánknak nem fejlődtek ki gerezdjei, esetleg egyáltalán nincs számításba vehető nagyságú feje. A probléma elhárítása érdekében tegyünk meg minden lehetségest, hogy a jövőben ez ne történhessen meg újra.

fokhagyma nem gerezdesedik 02

Miért nem gerezdes a fokhagymám?

Ha a fokhagyma nem képez fejet vagy gerezdeket, ennek legegyszerűbb oka, hogy a fokhagyma még nem áll készen a betakarításra. A gerezdek teljes kifejlődéséhez legalább 30 olyan éjszakára van szüksége a növénynek, amikor a hőmérséklet alacsonyabb, mint 10 Celsius-fok.

Ha tehát egy fokhagymát a földből kihúzva azt tapasztaljuk, hogy kicsi a feje vagy a fejen nem láthatók egymástól jól elkülönülő gerezdek, elképzelhető, hogy egészen egyszerűen túl korán húztuk ki. Ebben az esetben a megoldás kézenfekvő: a társait hagyjuk békében tovább fejlődni. Csupán az érési folyamat utolsó pár hetében válnak láthatóvá a különálló gerezdek és az azokat elválasztó vékony, papírszerű, hártyás burok. Ekkor már készen állnak a növények a betakarításra. Ezt megelőzően azonban a fokhagyma feje leginkább a vöröshagyma fejére emlékeztet.

fokhagyma nem gerezdesedik 03

Egyéb okok, ami miatt nem gerezdesedik a fokhagyma

A legtöbb esetben tehát a gerezdesedés elmaradásának az oka a türelmetlenségből adódó túl korai betakarítás. A problémát azonban más is előidézheti. Az egyik ilyen ok, amikor az általunk kiválasztott fajta a mi időjárási viszonyaink között nem képes minden szempontból kielégítően fejlődni. Egyes fajták kifejezetten melegkedvelők, míg más fajták a hűvösebb klímát részesítik előnyben.

Továbbá, a megszokottól eltérő, szélsőséges időjárási körülmények a fokhagyma fejlődését is befolyásolhatják. Esetenként a növény visszamaradhat a fejlődésben, satnya maradhat, kicsi, fejletlen fejet képez csupán.

fokhagyma nem gerezdesedik 04

A fokhagyma kártevői, köztük a hagymalégy szintén sok galibát okoznak. A lerakott petékből kikelő nyüvek jelentősen károsítják a fokhagyma föld alatti részeit. A föld alatt élő szárfonalféreg szintén okozhatja a növény elsatnyulását. A legjellemzőbb tünetek ilyen esetben a hagymalevelek korai sárgulása, illetve a fokhagymafejek eldeformálódása.

A betakarítás időpontjának helyes megválasztása és a türelem tehát a legfontosabbak, ha gazdag fokhagymatermést szeretnénk. Győződjünk meg arról, hogy a fokhagymának elegendő hűvös éjszaka állt rendelkezésére ahhoz, hogy a fejek és a gerezdek szépen kifejlődjenek. Kísérjük figyelemmel azt is, hogy nem jelennek-e meg olyan kártevők a hagymán, amelyek miatt visszamaradhat a fejlődésben. Mindezzel együtt ne felejtsük el azt sem, hogy a teljesen még ki nem fejlődött, zsenge fokhagyma is minden további nélkül elfogyasztható, sót igen ízletes, például grillezve.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?