Nem csak ősszel díszítenek a vöröslevelű japán juhar gyönyörű, élénk színű levelei

Nem csak ősszel díszítenek a vöröslevelű japán juhar gyönyörű, élénk színű levelei

Festői díszfácska.

A vöröslevelű japán juhar (Acer palmatum ‘Atropurpureum’) Kelet-Ázsia erdejeiből származik. Festői látvány a kertben ez a díszfácska vagy nagyobb díszbokor, amely akár 3-4 méter magasra is megnőhet. Májusban nyílnak lilásvörös virágai, amelyekből nyáron fejlődnek szárnyas ikerlependéktermései, amik szintén vörösesek, majd éretten barnára színeződnek. A levelek karéjosak, kihajtáskor inkább lilák, bronzosak, később vörösek, skarlátszínűek.

voroslevelu japan juhar levelei 04

A juhart napos-félárnyékos helyre ültessük, a levelek színe legszebben a napos területen érvényesül, árnyékban halványul. Fontos, hogy megfelelő szélvédelemről gondoskodjunk. Legjobban friss, nedves, jó vízelvezető képességű talajban fejlődik, ideális esetben a közeg enyhén savas pH-jú. A nehéz, pangó vizes, kötött talajt nem tolerálja.

voroslevelu japan juhar levelei 03

Noha konténerben szinte egész évben kapható, az optimális ültetési időszak számára a tavasz, amikor már enyhébb az időjárás. Ügyeljünk arra, hogy ne ültessük túl mélyre.

voroslevelu japan juhar levelei 02

Sekélyen gyökerezik, ezért a talaj felső rétegét intenzíven átszövik a gyökerek. Épp ezért nagyon száraz, napos helyeken ajánlott mulccsal takarni a törzs körül a földet, hogy a hűvösséget, nedvességet megőrizzük. Télre nem szükséges takarni, mert a hazai klímát is jól bírja.

voroslevelu japan juhar levelei 05

Kertbe kiültethető, nagyon szépen mutat szoliterként, de egy dézsában is nevelhetjük a teraszon. Nyáron bőségesen locsoljuk! Metszeni csak alakító jelleggel kell, hogy a formáját megtartsa.

voroslevelu japan juhar levelei 06

Az elszáradt levelek és a száraz ágak a Verticillium gombás hervadás jelei lehetnek a japán juharon. A kórokozó a gyökerek vagy a kéreg sérülésein keresztül hatol be a fába.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR