A júdásfa virágai és zsenge termései is különleges csemegének számítanak

A júdásfa virágai és zsenge termései is különleges csemegének számítanak

A mediterrán bokorfa érdekessége, hogy közvetlenül a törzsön fejlődnek a virágai.

A közönséges júdásfa (Cercis siliquastrum) a lepényfafélék családjába tartozó, inkább csak bokor termetű fácska, gyönyörű tavaszi virágzással, szép lombozattal. A mediterrán származás ellenére jól bírja a teleinket, sőt néha ki is szökik a védettebb kertjeinkből a számára veszélyesebb természetbe.

Horror magyarázat

A júdásfa név számos európai nyelvben előfordul, a horror magyarázat szerint Júdás ilyen fára akasztotta föl magát. A monda bővítéseként, a virágok ekkor váltottak fehérről pirosra. Annyi alapja van a történetnek, hogy a júdásfának valóban léteznek fehér virágú változatai.

Pénzalakú levelek és magvak

A másik szófejtés az, hogy a pénzalakú levelek és magvak az árulás vérdíjára, a harminc ezüstre emlékeztetnek. Ezeknél a bibliai alapú rémületes legendáknál valószínűbb, hogy a szép fát a származási helyéről, a júdeai tájról nevezték el. A “Cercis” tudományos nemzetségnév forrása talán az ókori görög szövőszerszám, a vetélő alaki hasonlósága a júdásfa hosszúkás terméseihez. A fajnévben lévő “siliqua” tő a hüvelytermés latin neve.

A törzsön hozza a virágait

A botanikai érdekességek egy része bizonyosság. A júdásfa lombelőző növény, ami azt jelenti, hogy a virágok még lombfakadás előtt kinyílnak, a sötét kérgű, még levéltelen fákon az élénk rózsaszín virágok jobban érvényesülnek, valószínűleg a megporzó méheknek is vonzóbbak. A júdásfa virágai az előző évi vagy még régebbi fás részekből, gyakran a törzsből közvetlenül fakadnak; a jelenség tudományos szóval kauliflória, törzsönvirágzás, ami nálunk viszonylag ritka tulajdonság. A trópusokon gyakoribb jelenség feltételezett oka az ott elterjedtebb denevér-megporzás, amihez szilárdabb kapaszkodási lehetőség kell. A növény-tudomány rendszertani része kissé bizonytalanabb, a júdásfát a pillangósvirágúak családjába is sorolták, de külön rendszertani egységeket is feltételeznek számára és a közelebbi rokonainak.

A virág és zsenge termés is ehető

A júdásfa a virágok nyílása után apró bronzos színű leveleket hajt, hosszan tovább virágzik, közben a levelek nagyra nőnek, és élénk zöldre váltanak. A hosszú levélnyelek miatt a lomb már csekély szélben is mozog, suhog. A virágok és a még puha zöld termések számunkra is ehetőek, az egyik fotómon a katica nem a növényt, hanem az apró fehér pöttyöknek látszó levélbolhákat eszegeti. A virágokat élvezettel elfogyasztható ételdísznek is használják.

judasfa kulonleges csemege 02
Júdásfa virágbimbói lombfakadás előtt

judasfa kulonleges csemege 03
Júdásfa sötét kérgű vesszeje

judasfa kulonleges csemege 04
Júdásfa pillangós virága oldalnézetben

judasfa kulonleges csemege 05
Júdásfa bronzos lombfakadása

judasfa kulonleges csemege 06
Júdásfa pillangós virága szemből

judasfa kulonleges csemege 07
Júdásfa gazdag virágzása lombfakadáskor

judasfa kulonleges csemege 08
Júdásfa még apró hüvelytermései az elvirágzás után

judasfa kulonleges csemege 09
Júdásfa hüvelytermései egy csomóban a vastag ágon

judasfa kulonleges csemege 10
Júdásfa magvai már látszódnak a hüvelytermésben

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR