Nem kilátástalan a küzdelem: így vedd fel a harcot a fűben megjelenő mohával szemben!

Nem kilátástalan a küzdelem: így vedd fel a harcot a fűben megjelenő mohával szemben!

Az okokat kezeljük, ne a tüneteket.

A mohák ősi, rendkívül jól alkalmazkodó növények, spórákkal terjednek. Hamar képesek tönkretenni a gyepet, megjelennek a szép fűben és csúnya foltokkal tarkítják azt. Leggyakrabban a berzedt borzasmoha (Rhytidiadelphus squarrosus)  miatt bosszankodhatunk.

fuben megjeleno moha 03
Udo Schmidt

Az okokat keressük meg

Ahhoz, hogy a mohák ellen eredményesen felvegyük a harcot, fontos elemeznünk, hogy miért keletkeznek foltok a gyepünkben, ahol megjelenhetnek a zöld párnácskák. Amennyiben nem iktatjuk ki ezeket a tényezőket, a moha minden évben meg fog jelenni, és mi csak a tüneteket kezelgetjük majd, nem az okot szüntetjük meg.

Amikor a moha elterjed a gyepben, általában az alábbi tényezők közül legalább egy fennáll:

  • tápanyaghiány (leggyakrabban nitrogénhiány)
  • nehéz, kötött talaj, gyakran pangó nedvességgel kombinálva
  • nem megfelelő fűmag keverék használata
  • túl kevés fény, például a fák koronája alatt
  • túl alacsony talaj pH érték
  • túl rövidre vagy túl ritkán vágott fű.

Mielőtt a mohaterjedés okait kezelnék, el kell távolítani magát a mohát a gyepből. Ez legegyszerűbb gereblyével vagy kézzel, mechanikusan.

Amikor kevés a tápanyag

A leggyakoribb ok a tápanyaghiány, ez könnyen megszüntethető némi gyeptrágyával, és később valamivel több kiegészítő trágyázással. Egy jó minőségű, káliumtartalmú műtrágya elősegíti a fű ellenállását, erőteljes növekedését. A vastartalmú szerves gyeptrágya ideális választás. A gyors, egyenletes „táplálék” hatására a fű szép zöld lesz, és azokat a lukakat is benövi, ahol a moha meg tudna jelenni. Így a fű gyakorlatilag kiszorítja a mohát és a gyomokat. A szerves tápanyagkomponenseknek az az előnyük, hogy elősegítik a mikroorganizmusok aktivitását is.

Az évi tápanyag utánpótlás megakadályozza, hogy a moha széles körben továbbterjedjen a gyepben. Különösen fontos a kora tavaszi trágyázás szerves gyeptrágyával és szeptember elején az őszi trágyázás, káliumban gazdag trágyával.

A megfigyelések szerint a szerves gyeptrágyák lassú és folyamatos tápanyag-leadása elősegíti a gyepterület széles terjedését, míg az olcsóbb ásványi műtrágyák elsősorban magasabb fűnövekedéshez vezetnek.

Nézzük meg a talajt!

A moha különösen jól fejlődik állandóan nedves környezetben. Ezért legalább a talaj felső 10-15 cm-ének lehetőség szerint áteresztőnek kell lennie. Ha a közeg nagyon agyagos, nedves, akkor ajánlatos minden tavasszal az első fűnyírás után 2-3 cm vastagon durva építési homokot rétegezni rá. A réteg legyen olyan vastag, hogy a fűcsúcsok csak 1 cm-nyire kukucskáljanak ki. Ha ezt a műveletet minden tavasszal megismételjük, kb. 3-5 év alatt látni fogjuk a hatást, erősebb gyepet kapunk, a mohával fedett terült pedig jelentősen csökken.

fuben megjeleno moha 01

Sok múlik a fűmagkeveréken

A fűmagkeverékek mindig különböző fajokat, fűféléket tartalmaznak. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy olcsó sportkeveréket vesznek – ezekbe általában olyan fajokat kevernek, amelyek magasra, de nem szélesre nőnek. Ez azért baj, mert hézagot hagynak a füvön, ahol a moha fel tudja ütni a fejét. Érdemesebb drágább, minőségi fűmagot választani! Nem kell megijedni, felülvetéssel javíthatunk a már meglévő fű állapotán – vágjuk nagyon rövidre a régi gyepet és lazítsuk a talajt, majd vékony rétegben szórjunk rá minőségi fűmagot. 6-8 hétig ügyeljünk a rendszeres öntözésre.

Az árnyékos helyek hátránya

Fák, épületek árnyékában a gyep rossz választás lehet, mivel csak gyengén nő a gyér fényben, és hamar mohásodik. A nyír és akác alá még a lazább árnyékba is csak speciális, árnyékba ajánlott füvet vessünk.

A fák alatt található talaj gyakran inkább túl száraz, mint túl nedves, ezért szükség esetén öntözni kell, fűnyíróval pedig nem ajánlatos 5-6 cm-nél rövidebbre vágni. Így elegendő levélfelületet hagyunk, amely a ritkább fényben is megél. Bükk és vadgesztenye alatt hosszútávon nem marad fű. Ide sűrű, árnyékot bíró talajtakaró (pl. borostyán, Waldstein-pimpó) javasolható.

A pH-érték is fontos adat

Ha a talaj túl alacsony pH értékű, az is a mohának kedvez. A moha egyenletes növekszik a savas és lúgos talajon is, nem érzékeny a pH-ra. A fűfélék viszont homokos talajnál pH 5, agyagosnál pH 6 alatt már nem találják meg az optimális feltételeiket – itt a moha versenyképesebbnek bizonyul. Egyébként a moha irtására gyakran használt vas-szulfát is csökkenti a talaj pH-ját. Ezért igen fontos, hogy mohásodás esetén mérjük meg a talaj pH-ját, kaphatóak olyan szettek, amelyekkel ezt otthon, házilag is kivitelezhetjük. Amennyiben túl alacsonynak bizonyul, ajánlatos beszereznünk megfelelő kezelőanyagokat (karbonátokat).

A gyep megfelelő ápolása, gondozása a legfontosabb a mohamentes fű elérésében. Nyírjuk a füvet rendszeresen, márciustól novemberig legalább hetente egyszer, de ne legyen 4-5 cm-nél rövidebb. A hosszan tartó szárazság kiégeti, gyengíti a füvet, ezért a rendszeres öntözésről is gondoskodjunk! Tavasszal hosszan ható szervestrágyát használjunk. Ennek hatása 3-6 hónap, így nyáron általában még egyszer szükséges trágyázni. Ha a gyepünk elég tápanyagot kap, sűrű szőnyeget képez, esélyt sem adva a mohának.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?