Nem minden rovar bogár, de minden bogár éhes

Nem minden rovar bogár, de minden bogár éhes

Az éhes bogár pedig sokat eszik, esetenként tövig rágva a féltett konyhakert zsenge zöldségeinek leveleit. Hogyan védekezhetünk?

Bogarak

A burgonyabogár a névadó növénye mellett a paradicsomot és a tojásgyümölcsöt, azok leveleit is károsítja. Mind a bogarak, mind a kikelő nagyszámú lárvák rágásukkal pusztítják a burgonya és rokon növényeinek lombját.

Itt csak pózol

Tojáscsomóikat a levelek hátoldalára rakják, a kikelő fekete fejű vöröses színű lárvák már a levelek színén élnek, lábaik segítségével mozognak.

Lárvák

Védekezés

A tavasszal megjelenő bogarakat gyűjtéssel is ritkíthatjuk. A fiatal lárvák ellen hatásos a Novodor FC baktériumokat tartalmazó készítmény: lepermetezésük után a lárvák beszüntetik táplálkozásukat és éhen-halnak. Rovarparazita gomba hatóanyagú Bora a talajban áttelelő, ott átalakuló lárva és bogár alak ellen is hatásos.

Kémiai védelemre az Apacs, a Match és Mospilan rovarölő szerek engedélyezettek. A régóta forgalomban lévő és védelemben alkalmazott Cyperkill, Decis, Karate-val szemben a bogár rezisztenssé vált, ezek felhasználásuk kerülendő.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR