Nem tövises, nagy gyümölcsű, könnyen nevelhető: mi fán terem a kínai galagonya?

Nem tövises, nagy gyümölcsű, könnyen nevelhető: mi fán terem a kínai galagonya?

Gyógyhatású vörös bogyók.

A szárnyaltlevelű vagy kínai galagonya (Crataegus pin­natifida var. major) még szinte ismeretlen a hazai hobbikertészek előtt. Ez a galagonyafaj könnyen termeszthető nálunk is, nagyobb gyümölcsöt ad és ráadásul a bokor maga sem tövises. Könnyen alkalmazkodik a hazai talaj- és éghajlatviszonyokhoz is.

kinai galagonya mi fan terem 02
Image by dashu83 on Freepik

A Kínából származó növény sötétzöld, fényes, nagy, szeldelt levelekkel rendelkezik, amelyek ősszel sárga színnel díszítenek. Április-májusban nyílnak fehér virágai, amelyek kedvelt méhlegelők. Ősszel érnek nagy, narancs-vörös bogyói (a vacok megduzzadásával keletkező amatermései). A gyümölcs savtartalma alacsony, ezért nyersen is fogyasztható.

kinai galagonya mi fan terem 03
Image by dashu83 on Freepik

Őshazájában kis fává, vagy akár 8 méteres nagy cserjévé nő, de nálunk ennél kisebb marad, általában 3-4 méter magasra nő. A talajjal szemben igénytelen. Napos és félárnyékos helyre is ültethetjük, de a napos helyen jobban beérnek a gyümölcsök.

kinai galagonya mi fan terem 04

Kínában gyógynövényként is régóta ismerik, magas vérnyomás kezelésére, a keringés, a szív támogatására, az egyes szervek vérellátásának javítására, az emésztés segítésére és az ellenálló képesség (immunrendszer) erősítésére. A gyümölcs magas C-vitamin- és pektintartalommal rendelkezik.

kinai galagonya mi fan terem 05

Desszertekhez, kásához felhasználható, de készülhet belőle lekvár vagy kompót is. Szárított, aszalt, kandírozott gyümölcsként is finom. Sokáig, 2-3 hónapig is eltartható a gyümölcs hűtőben. Egy fáról akár 5-10 kg gyümölcsöt is szüretelhetünk.

A hazánkban kapható fajták közül a legnagyobb gyümölcsű és legkorábban érő a Korall, amely korallpiros gyümölcsszínéről kapta a nevét.

Bevezető kép: Image by dashu83 on Freepik

Forrás: Magyar Mezőgazdaság | Könnyen termeszthető a kínai galagonya

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR