Tudtad? A galagonya hasznos és hatásos gyógynövény

Tudtad? A galagonya hasznos és hatásos gyógynövény

A népi gyógyászat a galagonya levelét, virágát és termését egyaránt felhasználta.

Az igen kiterjedt galagonyanemzetségnek 280 faja van, melyek kivétel nélkül a Föld északi féltekéjén élnek.

Európában gyakori, hazánkban gyertyános tölgyesekben, utak, kertek szélén, cserjés domboldalakon élő cserje, mely a rózsafélék családjába tartozik. Akár 10-12 méteres fává is megnőhet.

galagonya gyogynoveny 03

A csergalagonya szára fás, ágai elszórtan tövisesek, levelei nyelesek, szórt állásúak. Az egybibés galagonya levelei ülők, szélük fűrészes. A levelek mindkét oldala szőrös. Virágaik az ágak végén fürtökben állnak, fehér színűek, májusban, júniusban virágoznak. Ekkor gyűjtik be a kinyílt virágokat. Termésük áltermés, majdnem gömbölyű, éretten vörös színű. Legtöbbször lombhullás után is a fán maradnak, míg a madarak el nem hordják. Augusztus végétől október elejétől gyűjthető, mely szagtalan, íze savanyú.

galagonya gyogynoveny 04

A lombleveles ágvég a kinyílt virágokkal együtt és az érett terméseik adják a drogot.

A galagonya tövises ágai miatt sokáig a balszerencse jelképeként élt a babonákba, mára azonban bebizonyosodott, hogy igen hasznos és hatásos gyógynövény, melyet nemcsak a népi gyógyászat ismer, hanem számos gyógyszer alapanyaga is.

galagonya gyogynoveny 05

Kémiai alkotórészek: flavonoidok, aminok, triterpénsavak, procianidok, B- és C-vitamin főleg a termésben. Vérkeringési, szív- és érgyógyszer. Javítja a szívizom anyagcsere-folyamatait, javul a szív oxigénellátása, megerősödik, szabályozódik a szívműködés. Megszűnnek az ideges görcsök, szédülés, csökken a vérnyomás.

galagonya gyogynoveny 06

A tea elkészítéséhez 2 dl vízben 2 kávéskanálnyi bogyót 1-2 percig főzünk. Az ágvéget forrázzuk, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Kirándulások során bátran ehetjük a vitamindús galagonyabogyót, piros színe ellenére nem mérgező.

A galagonya számos vers és mondóka ihletője is. Biztos mindenkinek ismerősen cseng a következő Weöres Sándor  által írt versremek.

Galagonya

Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.

Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya magába.

Hogyha a Hold rá fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.

Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR