Népszerű fűszerek a magaságyból: hogyan termesszük?

Népszerű fűszerek a magaságyból: hogyan termesszük?

Bazsalikom, borsikafű, majoránna: a magyar konyha napi használatú és nékülözhetetlen fűszerévé váltak. Magaságyban is termeszthetők, eláruljuk, hogyan!

Bazsalikom - Ocimum basilicum

Nálunk kevéssé megbecsült fűszernövény (lásd fent). A déli országokban a salátafélék nélkülözhetetlen tartozéka. Magja rendkívül apró, ezért vetéskor csak vékonyka homokréteggel kell takarni. A növénykék kezdetben érzékenyek és lassan nőnek. A fagyok elmúltával ültetjük ki őket 25-30 cm távolságra egymástól.

A hajtásait akkor a legjobb levágni, amikor a virágok kinyíltak. A hajtásokat kis csomókba kötjük, és szellős, árnyékos helyen megszárítjuk őket. A száraz hajtásokról a leveleket ledörzsöljük és kissé összemorzsoljuk, de nem porrá, mert akkor gyorsan elveszti az ízét és az illatát.

A szárítmányt jól zárható fémdobozban vagy befőttesüvegben a következő évi termésig eltarthatjuk.

Borsikafű (csombord) - Satureja hortensis

Ugyancsak a magaságyba való, egynyári fűszernövény. Ezt is magvetéssel szaporíthatjuk. A palántákat a második szakaszban ültetjük ki, egymástól 30 cm távolságra. Kiváló ízesítője a hüvelyes főzelékeknek, főként a bablevesnek és a babfőzeléknek; bizonyára ezért hívják a németek Bohnenkrautnak.

Csombord

Ha a kert napos, háborítatlan részébe vetjük, akkor ősszel elszórt, érett magjai a következő évben kikelnek. Az ily módon termelt borsikafű évelő növényként kezelhető.

Kömény - Carum carvi

Ősidők óta termelt fűszernövény, amelynek helye lehet a magaságyban is. Az egyéves kömény magját március végén 1-2 cm mélyre vessük el. Lassan kel - mint általában az illóolajakat tartalmazó magvak többsége. Ha megerősödött, nincs vele semmi gond. Kicsépelt (kiveregetett) magja a családi konyha nélkülözhetetlen fűszere.

Majoránna - Majorana hortensis

Meleg- és vízigényes, fontos fűszernövény. Csak jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag talajon tenyészik, a magaságyban igen jól érzi magát. A magját korán tavasszal vessük el, igen sekélyen (0,5 cm), mert különben nem kel ki. A palántáit csak a májusi fagyok elmúltával ültethetjük ki.

Majoranna

Virágzás idején szedjük a leveles szárakat, és árnyékos, szellős helyen szántsuk meg, majd morzsoljuk le. Jól zárható fém- vagy üvegedényben tárolhatjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR