Saját szüret.
Karnyújtásnyira kerülhet a fűszerkert és a házipatika is, ha a bejárat vagy a terasz közelében egy olyan magaságyást alakítunk ki, amelyekbe fűszer- és gyógynövényeket ültetünk.
Az illatos és ízletes mediterrán fűszerek ne hiányozzanak a konyhakertből: ezek olyan hangulatot idéznek, mintha Spanyolország, Itália vagy Görögország vidékén járnánk. A klasszikus fűszernövények közé tartozik az oregánó, a kakukkfű, a bazsalikom, a rozmaring, a zsálya: ezek a pizza, a szószok, tészták nélkülözhetetlen alapanyagai. Ezek a fűszernövények a napos és inkább száraz helyet kedvelik (kivéve a bazsalikomot).
Akik a házias ízeket kedvelik, ne hagyják ki a közép-európai receptekhez illeszkedő petrezselymet, metélőhagymát, kaprot, lestyánt és borsikafüvet sem.
Aki szeretne az egzotikusabb konyhához illeszkedő növényeket is használni a konyhában, annak érdemes mentát (a keleti ételekhez), koriandert (thaiföldihez), currynövényt (indiaihoz) és köményt (közel-keletihez) is ültetni.
Nem csak a konyhában, de a házipatikában is jó hasznát vehetjük a gyógy- és fűszernövényeknek. Akár teákat, krémeket, tinktúrákat is készíthetünk azokból a növényekből, amelyek gyógyhatással bírnak.
A rozmaring, a kakukkfű, a borsmenta és a zsálya gyógynövényként is ismertek. A kakukkfű a köhögésnél, a borsmenta gyomorgondoknál, a zsálya a torokfájásnál vethető be. Klasszikus gyógynövény a kamilla, amit gyomorproblémák, meghűlés esetén alkalmazhatunk. A levendula nyugtató hatású, a citromfű a hányingernél és a fejfájásnál, az orbáncfű a depressziónál, a körömvirág a sebgyógyításnál, az izsóp a gyomorproblémáknál és meghűlésnél kaphat szerepet.
A fűszer- és gyógynövényágyás nagy előnye, hogy a növényeket pontosan akkor tudjuk szüretelni, amikor az időjárás, a napszak és a virágzási állapot is ideális. A legtöbb fűszer esetében ez a virágzás előtt, kora reggel érkezik el, amikor a levelekről már felszáradt a harmat.