Helytakarékos kertben fejjel lefelé nőnek a zöldségek

Helytakarékos kertben fejjel lefelé nőnek a zöldségek

Valószínűleg így kertészkednének a denevérek is, ha lenne kertjük és szeretnék a friss zöldségeket.

A helyszűkében lévő hobbikertészek számára a fejtetőre állított ültetőkonténer pénztárcakímélő, helytakarékos alternatívát jelent. Az eljárás lényege, hogy a növény ahelyett, hogy a földből felfelé nőne, a magasba emelt, függő virágágyásból lefelé csüngve nő az edény aljára fúrt egy vagy több lyukon keresztül. A fejük tetejére állított mini kertek ráadásul a legtöbb esetben gazdagabb, bőségesebb termést hoznak a jobb szellőzésnek köszönhetően.

Felül egynyári, alul paradicsom

Az sem mellékes, hogy a növények kevésbé vannak kitéve a gyomok, kártevők és betegségek támadásának, így a fejjel lefelé történő kertészkedés nagyon kevés vesződséggel, fáradozással jár, és ideális megoldást jelent akár a kezdő kertészek számára is.

Alapvetően két típusú, fejjel lefelé lógatott kertet különböztetünk meg: léteznek a felfüggeszthető, akasztós edények vagy henger alakú műanyag zsákok, amelyekbe egy-egy tő paradicsomot ültethetünk, és gyakorlatilag bárhol elhelyezhetők. Kaphatók továbbá a nagyobb méretű, stabil lábakon álló műanyag növénytartók, amelyek ládájába akár négy tő növényt is ültethetünk fejjel lefelé. Ezek valamivel több helyet foglalnak például a verandán, erkélyen vagy a teraszon felállítva. 

Ez is lóg!

A függő kert beültetése

A legjobb, ha előnevelt paradicsompalántát használunk a fejtetőre állított kertünk beültetésére. Ha még nincs lyuk az akasztós konténer alján, egy éles késsel vágjunk rá egy X alakú nyílást, majd óvatosan dugjuk át rajta a paradicsom szárát. A növénytartó állványok esetén szintén a láda alján található kis nyílásokon dugjuk át először a palánták szárát.

Ezt követően töltsük meg az ültetőedényt vagy ládát általános ültetőkeverékkel, öntözzük bőségesen, és ezzel máris kész a fejtetőre állított kertünk!

Függetlenül attól, hogy a paradicsomot hagyományos veteményesben neveljük-e vagy egy fejjel lefelé lógatott edényben, a fejlődéséhez szüksége van elegendő vízre és napfényre. Ügyeljünk tehát arra, hogy a növényt napos helyre helyezzük és öntözzük gyakran!

Nem csak paradicsomot lehet lefelé lógatva nevelni!

Ha a függő növénytartóban többféle növényt is szeretnénk tartani, vágjunk néhány apró nyílást a zsák oldalára még mielőtt megtöltjük földdel. A nyílásokon csúsztassunk be egy-egy epertövet vagy fűszernövényt, például kakukkfüvet vagy oreganót. Ez esetben is a helyi kertészetben vagy növényárudában vásárolt fiatal palántákkal dolgozzunk.

Állványos növénytartó esetén a ládába felülre gyakorlatilag bármilyen növényt ültethetünk, például bazsalikomot, macskamentát vagy akár jalapeno paprikát.

A fejjel lefelé történő kertészkedés nem korlátozódik tehát a paradicsomra. Ezzel a módszerrel termeszthetünk például paprikát vagy uborkát is. Ne féljünk kísérletezni – a lényeg, hogy a függő kerttel való foglalatosság kellemes kikapcsolódást és örömet jelentsen nekünk, vállalkozó kedvű hobbikertészeknek!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR