Növényvédelem kertbarátoknak: 2017. augusztus

Növényvédelem kertbarátoknak: 2017. augusztus

Komolyabb csapadékmennyiséget kaptunk az elmúlt napokban. Felfrissültek a növények és a talaj is átázott.

A folytatódó kánikula ugyan felszárította a leveleket, de a nedves talajból elegendő pára jut a növényekre ahhoz, hogy beinduljon a fitoftóra és a peronoszpóra. És a hétvégére ismét esőt jósolnak...

A paradicsomon, a burgonyán a fitoftóra elleni, a szőlőn és az uborkán a peronoszpóra elleni permetezést érdemes megfontolni. Mindkét gomba ellen rézzel is lehet védekezni. Az uborkán 5 napos, paradicsomon és krumplin 7 napos, míg szőlőn 21 napos é.v.i.-vel rendelkeznek a rezes gombaölők. A növényvédő szer címkéjének áttanulmányozásával vagy a növényvédős végzettségű eladóknál pontosítani tudják az előírásokat.

► A réz továbbra is az egyik legfontosabb gombaölő hatóanyagunk. Nehezen tudnánk pótolni! Az emberi egészségre és a környezetünkre, főleg a talajainkra gyakorolt hatása miatt mégis sok támadás éri. 

► Nem is olyan régen a szőlő nyári zöldmunkáinál alapvető cél volt a fürtök kibontása, a cukorfokot növelő napsugár számára. Mára a napégéssel, a Nap perzselő hatásával küzdenek a termelők. A legutóbbi szőlős konferencián, már a kordon árnyékos oldalán jelentkező perzselési kárt is mutattak, fürtön. A napos oldalról, a levelek között surrant be a magas UV tartalmú sugárnyaláb...

novenyvedelem 201708 10

Paradicsomnál, paprikánál, uborkán, dinnyén és számtalan gyümölcsön, dísznövényen is jelentkezhetnek a tünetek. Erősen metszett gyümölcsfáknál, túlzó nitrogéntrágyázásnál, a korábban árnyékban lévő lombfelület fényre jutásánál számíthatunk a kárképre. Borult időjárás után érzékenyebben reagálnak a növényeink. A pergamenszerűen elvékonyodó bőrszöveten keresztül fertőzhetnek a kórokozók pl. a paprika fotóján is a másodlagosan megjelent gomba fekete penészgyepét láthatják. Ezért érdemes leszedni a napégett termést. Ahol megoldható, a "legégetőbb" órákban árnyékolják a növényeket: raschel hálóval, festett fóliával, stb. Ha már megtörtént a perzselés, permetezhetnek pl. rézzel, mely fertőtlenít és a bőrszövetet is erősíti.

Egyre több, megelőzésre, immunerősítésre javasolt készítmény jelent meg a forgalomban. "Fényvisszaverő hatásának köszönhetően védelmet nyújt az erős UV sugárzás ellen... Szintén jó hatású a kertészetben egyre nagyobb problémát okozó napégés ellen is." Több lombtrágyánál, biostimulátornál találhatunk hasonló leírásokat. Ezt pl. a Prosilicon termék katalógusából idéztem.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?