Nyáron szedjük a lestyán szárításra szánt leveleit

Nyáron szedjük a lestyán szárításra szánt leveleit

Karakteres íz.

A lestyánt (Levisticum officinale) legtöbben Maggi-fűszerként ismerik. A levesek és szószok ízesítője jellegzetes, karakteres, intenzív ízzel rendelkezik. A levelei páratanul szárnyaltak, fényeszöldek, enyhén bőrszerűek, az illatuk némileg a zellerre emlékeztet.

A déli területekről származó fűszernövény a megfelelő helyre ültetve akár 2 méter magasra is nőhet. Az egészséges növekedéshez mély termőrétegű, tápanyagban gazdag talajt igényel. A hűvösebbet is elviseli, ezért magasabban fekvő területeken is virágzik.

Az egész vegetációs időszakban szüretelhetjük a lestyánt, a legtöbbször frissen használjuk a konyhában. Ha télen sem szeretnénk a jellegzetes ízt nélkülözni, akkor júniustól augusztusig szedegessük a leveleket és szárítsuk meg őket. Ehhez egy meleg, száraz helyiség az optimális. Legyünk óvatosak: a levelek enyhén sárgulhatnak és elveszthetik aromájukat. Csak egész leveleket szárítsunk és csavaros üvegben tároljuk őket.

A lestyánnak egyébként a gyökere is ehető, az emésztési zavarokon segíthet. A gyökeret azonban csak ősszel vagy tavasszal szedhetjük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR