Karakteres íz.
A lestyánt (Levisticum officinale) legtöbben Maggi-fűszerként ismerik. A levesek és szószok ízesítője jellegzetes, karakteres, intenzív ízzel rendelkezik. A levelei páratanul szárnyaltak, fényeszöldek, enyhén bőrszerűek, az illatuk némileg a zellerre emlékeztet.
A déli területekről származó fűszernövény a megfelelő helyre ültetve akár 2 méter magasra is nőhet. Az egészséges növekedéshez mély termőrétegű, tápanyagban gazdag talajt igényel. A hűvösebbet is elviseli, ezért magasabban fekvő területeken is virágzik.
Az egész vegetációs időszakban szüretelhetjük a lestyánt, a legtöbbször frissen használjuk a konyhában. Ha télen sem szeretnénk a jellegzetes ízt nélkülözni, akkor júniustól augusztusig szedegessük a leveleket és szárítsuk meg őket. Ehhez egy meleg, száraz helyiség az optimális. Legyünk óvatosak: a levelek enyhén sárgulhatnak és elveszthetik aromájukat. Csak egész leveleket szárítsunk és csavaros üvegben tároljuk őket.
A lestyánnak egyébként a gyökere is ehető, az emésztési zavarokon segíthet. A gyökeret azonban csak ősszel vagy tavasszal szedhetjük.