Ezek a fűszernövények ne hiányozzanak a ház körüli kertből

Ezek a fűszernövények ne hiányozzanak a ház körüli kertből

Gyógyítanak és ízesítenek.

A vidéki paraszti kertek romantikus, idilli képe élénken él a fejünkben. Nem véletlenül, hiszen ezek a kertek a tökéletes kombinációját jelentik a haszon- és a dísznövényeknek: itt egyszerre terem az alma, a hagyma és virít a pünkösdi rózsa, a harangláb. Mindeközben ott burjánzanak a fűszerek is: kéznél van a lestyán, a petrezselyem, de bőven van alapanyag a mentateához, citromfűszörphöz is.

fuszernovenyek haz koruli kert 02

Érdemes ezekből a kertekből átmenteni a szemléletet: jó, ha van otthon házipatikánk gyógynövényekből, amelyek a leggyakoribb panaszainkat enyhítik, így nem muszáj rögtön gyógyszertárba rohannunk, ha kapar a torkunk, vagy erőtlennek érezzük magunkat. A konyhában használt fűszerek pedig nem csak gyorsan az ételbe kerülhetnek így, de valahogyan az ízük is intenzívebb, finomabb, ha saját magunk termesztjük őket.

Ezekből a fészerekből mindig érdemes ültetni:

Tárkony

Jól ismert fűszer, adhatjuk levesekhez, egytálételekhez, de ízesítenek vele mustárt, savanyúságot, ecetet is. Intenzív aromája van, ezért ajánlatos magában adni az ételhez.

fuszernovenyek haz koruli kert 03

Lestyán

Már néhány levél elegendő ahhoz, hogy az összetéveszthetetlen ’Maggi ízt’ adjon az ételekhez. Más fűszerekkel ellentétben a főzés során is megőrzi aromáját. Akár 2 méter magasra is megnőhet a növény, így érdemes elegendő helyet hagyni számára az ágyásban.

fuszernovenyek haz koruli kert 04

fuszernovenyek haz koruli kert 05

Borsikafű

A borsós ízű borsikafüvet vagy csombort hagyományosan a babos ételekhez ajánlják, de jól passzol a húsokhoz, a halakhoz és a zöldségekhez is. Az ágyásban egyébként kedveli egymás társaságát a bab és a borsikafű. Hagyjuk, hogy felmagozzon, így jövőre is ott lesz a kertünkben ez a fűszer!

fuszernovenyek haz koruli kert 06

Majoranna

A Dél-Európából származó fűszer a vidékies hangulatú kertekben is megállja a helyét. Kedvelt a húsételekhez és a kolbásszal készített finomságokhoz, mivel a zsíros ételeket könnyebben emészthetővé teszi.

fuszernovenyek haz koruli kert 07

A fűszereket meg is száríthatjuk, fejjel lefelé lógatva, szellős, de nem napsütötte helyen. Aromáikat megőrizhetjük úgy is, hogy olajban vagy ecetben tesszük el őket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR