Nyugdíjbiztosítás-kisokos: így gondoskodhatsz magadról időskorodra!

Nyugdíjbiztosítás-kisokos: így gondoskodhatsz magadról időskorodra!

Aktív keresőként, fiatal fejjel még nem könnyű az időskori jövőt vizionálni, de a jelenlegi nyugdíjrendszer viszontagságait látva az idő előtti tervezés egyre fontosabbá válik. Magyarországon napjainkban három nyugdíjcélú előtakarékossági forma közül választhatunk, amelyeknek az egyik leghatékonyabb és legnépszerűbb típusa a nyugdíjbiztosítás.

Amennyiben számodra is fontos, hogy 20, 30 vagy akár 40 évvel később is anyagi stabilitásban éld meg a mindennapokat, itt az idő, hogy megismerd a megtakarítási és biztosítási kombinációjaként ismert konstrukció legalapvetőbb részleteit.

Anyagi biztonság és stabilitás időskorban is – ezért érdemes nyugdíjbiztosítás mellett dönteni

Az idősebb kor elérésekor mindannyian szeretnénk biztonságban érezni magunkat, mi több, méltó módon élvezni a jól megérdemelt, munkanélküli életet. Ebben nyújthat segítséget egy jól megválasztott nyugdíjbiztosítás, amely nem csak a pénzügyileg stabil hétköznapokat garantálhatja, hanem a bakancslistás álmok megvalósítását is. De mitől, és miért annyival sikeresebb ez a konstrukció, mint az önkéntes nyugdíjpénztár vagy a a nyugdíj-előtakarékossági számla?

A nyugdíjbiztosítás legnagyobb előnye a speciális, formai jellegéből fakad, miszerint jogi szempontból nyugdíjcélra kötött életbiztosításként definiálható. Így haláleset vagy rokkantság esetén, a félretett pénzen felül egyéb védelmi szolgáltatásokat is kínál.

Működését tekintve sem okoz hatalmas fejtörést, ugyanis egy ilyen szerződés esetén nincs más dolgunk, mint meghatározni egy nekünk szimpatikus összeget (amelynek mértékét bizonyos idő után csökkenthetjük és növelhetjük is), és egy megtakarítási számlán gyűjteni azt. Ezt az összeget a pénzintézetek más-más feltételek és módok szerint, de mind egy befektetésként kezelik.

A nyugdíjbiztosítások kiemelkedő pozitívuma továbbá, hogy az időskori öngondoskodás jegyében, a befizetések 20%-a visszaigényelhető, amely éves szinten legfeljebb 130.000 forinttal gyarapítja a megtakarítási számla összegét. Emellett a KATA-s vállalkozók számára is a legjobb alternatívának számít, mivel ezzel a biztosítási konstrukcióval nekik is lehetőségük nyílik az adójóváírásra.

Így érdemes megkülönböztetni a nyugdíjbiztosítások típusait!

A nyugdíjbiztosítások népszerűségével az ajánlatok száma is jelentős mértékben megnövekedett, ezért napjainkban nem könnyű választani és különbséget tenni közöttük. Amennyiben mégis megpróbálkozunk vele, érdemes a két legnagyobb típusának részleteit összevetni: a hagyományos nyugdíjbiztosítás tudnivalóit a befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosítás sajátosságaival

Hagyományos nyugdíjbiztosítások fix kamattal és lejárati összeggel

A nyugdíjbiztosítások egyik legismertebb típusai közé elsősorban a hagyományos konstrukciók, más néven a megtakarítással egybekötött életbiztosítások tartoznak. Ebben az esetben egy fix kamatot és lejárati összeget tartalmazó szerződést írunk alá, amellyel akár tovább gyarapíthatjuk a megtakarításainkat. Ilyenkor ugyanis, ha a biztosító extra hozamra tesz szert, mi is plusz bevételben részesülünk.

Bár kedvezően hangzik, de ez a lehetőség általában elméleti síkon ragad, mivelhogy a pénzintézetek is inkább a kisebb hozamot ígérő, de cserébe kockázatmentesebb befektetéseket preferálják. Ebből következik, hogy csak emiatt nem érdemes a klasszikus nyugdíjbiztosítások mellett voksolni. Amiatt viszont annál inkább, hogy a szerződéskötéskor aláírt összeget valóban kézhez kapjuk, nincs zsákbamacska.

A hagyományos nyugdíjbiztosítás további előnyeként említhetjük az eseti befizetések lehetőségét, amelyekkel időszakosan tovább növelhetjük a megtakarításunk összegét. Emellett a konstrukció formai jellegéből fakadóan általában extra fedezeti elemeket is választhatunk az előtakarékossági számlánkhoz - ilyennek számítanak a kritikus betegségekre, illetve tartós baleseti rokkantság esetére vonatkozó extra szolgáltatások.

Befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások személyre szabható feltételekkel

Napjainkban a legkedveltebb nyugdíjcélú megtakarítási forma a befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás, köszönhetően a modern és sokoldalú felépítésének. Egy ilyen szerződés megkötésekor a kockázatvállalási hajlandóságunk szerint alakíthatjuk ki a különböző eszközalapokból álló befektetési portfóliónkat.

Ilyen módon az általunk kiválasztott eszközalapoktól függően, eldönthetjük, hogy egy nagy hozamot ígérő és rizikós portfólióval vagy egy biztosabb és kevésbé kockázatos konstrukcióval szeretnénk élni.

Szerződéskötéskor legyen gondod a kiegészítő szolgáltatások feltérképezésére is!

Mint minden pénzügyi termék esetén, úgy a nyugdíjbiztosítások esetén is ugyanaz a szabály, ha szeretnénk megtalálni a számunkra tökéletes ajánlatot: időt kell adni magunknak, hogy megfelelően tájékozódjunk, majd tudatosan mérlegeljünk.

Ehhez természetesen pontosan meg kell tudni fogalmazni a személyes szükségleteinket is, de ha ezzel megvagyunk, akkor ár-érték arányban lépésről lépésre össze tudjuk hasonlítani az eltérő biztosítók által kínált lehetőségeket. Célszerű ilyenkor a kiegészítő szolgáltatásokat is feltérképezni, mert egy nyugdíjbiztosítás sok esetben egy egészségbiztosítással is kombinálható, ráadásul kedvezményes formában.

Ha minden részletre ügyelsz, biztos lehetsz benne, hogy hosszú távon is elégedett leszel a döntéseddel!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR