Nyugtat, lazít, elaltat: használd ki a levendula jótékony tulajdonságait!

Nyugtat, lazít, elaltat: használd ki a levendula jótékony tulajdonságait!

Amellett, hogy közkedvelt dísznövény, fűszer és kozmetikai alapanyag, gyógyászati alkalmazása is hosszú múltra tekinthet vissza.

Az ajakos-virágúak családjába tartozó, örökzöld cserje. Dél-európai, napfény és melegigényes növény.

A legelterjedtebb levendulafajok: a valódi vagy orvosi levendula, a széles-levelű levendula, és a két faj kereszteződéséből keletkezett hibrid levendula. A valódi levendula legnagyobb állományban a francia Alpok déli lejtőin, 7-800 m-es magasságban él. A széles levelű levendula alacsonyabban, 4-700 m között terem. A két faj találkozásánál fordul elő a természetes hibrid. Sok európai országban és Észak-Amerikában is termesztik.

levendula nyugtat elaltat 02

Gyökere mélyre ható, alján sűrűn elágazó, fás gyökérrendszere van. A valódi levendula szára magasabbra nő, mint a széles-levelű levenduláé, amely szára elfásodó, mindkét faj elágazó szárú. A valódi levendula levelei a szárakon sűrűn állnak, lándzsa alakúak, kicsit visszagörbült szélűek, a széles-levelű levendula levelei nagyobbak. A virágok a hajtások végén vannak.

levendula nyugtat elaltat 03

A széles-levelű levendula arról ismerhető fel, hogy a virágcsészék szürkék, a valódi levendula csészéi liláskék színűek, június, júliusban virágzanak, termésük makkocska. Mindkét faj magról, hibridjük dugványozással szaporítható, magot nem érlel. A virágzatokat gyűjtik, még teljes virágzás előtt.

Kémiai alkotórészek: csersav, keserűanyag, flavonoidok, fitoszterolok, rozmaringsav, kumarinok, illóolaj.

Görcsoldó, nyugtató, étvágyjavító, gyulladáscsökkentő, epeműködést szabályozó, epehajtó, vízhajtó hatással rendelkezik.

levendula nyugtat elaltat 04

Teaként általában más gyógyfüvekkel keverve (komló, citromfű, orbáncfű) elalvási zavarok, ideges gyomor-, bélpanaszok, idegfeszültség, szédülés, migrén, szívpanaszok esetén fogyasztják, valamint reuma elleni teakeverékek alkotó része.

Tipp: 1 teáskanálnyit leforrázunk 1,5 dl vízzel, naponta többszöri fogyasztása 1-1 csészével javasolt. Illóolaját kockacukorra csepegtetve (3-6 csepp) étvágytalanságra, ideges gyomorpanaszokra javasolt.

levendula nyugtat elaltat 05

Külsőleg: ha az illóolajat fürdővízbe tesszük, rövid időn belül érezhető a nyugtató hatása. A fürdőkúrának bőrgyulladás és sebgyógyító hatása is van. Párologtatóba is tehetjük, a lakás levegőjét frissíthetjük vele. Szúnyog és kullancsriasztóként is használhatjuk, ha a fültövet, hajlatokat bekenjük pár csepp illóolajjal, ami kb. 2 órás védelmet nyújt. Fejfájás esetén a halántékot, az orrtövet bedörzsölve, gyorsan csökkenti a fájdalmat. Reumás betegségek gyógyítására bedörzsölő-szerként és fürdőkúrában is alkalmazzák. 20-100 g drog forrázatát adják 20 liter vízhez.

Alvási zavarok esetén "álompárnát" készíthetünk szárított levendulavirágból. Lefekvéskor a fej közelébe helyezve nyugtató hatású. Kisgyerekeknek varrhatunk levendulával töltött állatfigurákat is.

A levendulaolaj különböző illatszerek gyulladáscsökkentő, bőrtápláló, arc és testápoló krémek, reuma elleni készítmények, fürdőolajok, masszázskrémek alkotórészei.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR