Óriási pöfeteget találni ügyes dolog. Termeszteni: briliáns!

Óriási pöfeteget találni ügyes dolog. Termeszteni: briliáns!

A gombaszedő álma a focilabda méretű pöfeteg gomba begyűjtése. Körbenéz a réten és egyszerre csak ott fehérlik a fűben. Mekkora serpenyő kell majd egyetlen szeletének a megsütéséhez! Vajon lehet otthon termeszteni?

Az elmúlt hetekben sokan érdeklődtek az óriáspöfetegek iránt, ezért a kedvükért - és minden más gombakedvelő hobbikertész kedvéért - összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat e hatalmasra növő, ehető gombafajjal kapcsolatban. Nem csoda, hogy ennyien kíváncsiak rá, hiszen meglehetősen egyedi formájú és meglepően méretes gombáról van szó, amely, ha minden jól megy, a tányérunkon végzi.

Mindez azonnal fel is veti a következő kérdéseket: hol gyűjthető a pöfeteg és kerti körülmények között termeszthető-e? Mindenekelőtt következzen néhány egyszerű szabály, amelyek ismeretében könnyen felismerhetjük az óriás pöfeteget.

Hogyan ismerhetjük fel az óriáspöfeteget?

Bár meglehetősen könnyen felismerhető és legtöbbször más gombafajokkal összetéveszthetetlen, jó, ha tudjuk a következőket:

Ha óriáspöfeteget találunk, középen vágjuk ketté és nézzük meg a belsejét. Ha tömött, rugalmas húsú, fehér színű belül, akkor még fiatal a gomba, ehető. Bőre ekkor még könnyen lehúzható.

Vigyázzunk: egyes galócafajták (Amanita spp.) fiatal példányain a peremtől a tönkig érő hártyás burok (fátyol) feszül ki, amitől hasonlíthat a pöfeteghez!

Ha a talált gömbölyded gomba akkora, mint egy focilabda, akkor kizárt, hogy galócát találtunk volna. Ettől függetlenül, a biztonság kedvéért mindig vágjuk ketté a gombát. Legyen a belseje tömött és rugalmas, mindenféle egyéb szerkezeti formától, színtől és rajzolattól, mintázattól mentes.

A kezdő gombaszedők bármilyen kétség esetén forduljanak gombaszakértőhöz!

oriaspofeteg 02

Az óriáspöfeteg további jellemzői

Mérete:

Akár focilabda méretű (10-25 cm átmérőjű) vagy még ennél nagyobb is lehet. Esetenként az 50 cm-t is elérheti az átmérője.

Kalapja és tönkje:

Különálló kalap és tönk nem figyelhető meg, csupán egyetlen nagy, osztatlan, fehér színű, gömbölyű képződmény. Alakja a szabályos gömbtől eltérhet.

Ha a belseje nem fehér, hanem sárgás vagy barna, ez azt jelenti, hogy a gomba túlérett, hamarosan sprórákat hoz vagy már hozott is - ilyenkor már nem ehető.

Mielőtt a gomba túl éretté válik, van egy pont, amikor a külseje megreped és a fehér belseje láthatóvá válik. Ekkor a legjobb leszednünk a konyhai feldolgozáshoz. Fogyaszthatjuk például tisztítás és felszeletelés után kirántva.

Spórái:

Amikor a gomba elkezdi szórni barna, porszerű spóráit, már rég túl van azon a ponton, amikor még fogyasztható.

oriaspofeteg 03

oriaspofeteg 04

Élőhelye:

Leggyakrabban a nyílt, füves mezőkön, réteken, legelőkön fordul elő, bár lombhullató erdőkben (például akácosban), erdőszéleken is találhatunk belőlük. Egyes helyeken a jól trágyázott gyepen is megterem. Mindig a földön, soha nem fán vagy farönkön nő. Európa-szerte mindenütt előfordul.

Szezonja:

Nyár végén, kora ősszel, általában augusztustól és október végéig szedhető.

Az óriáspöfeteg termesztése

Az első és legfontosabb kérdés: termeszthető-e az óriáspöfeteg kertben?

A kertészeti kiskönyvek nem szólnak az óriáspöfeteg kiskerti termesztéséről (nem véletlenül). Egyes beszámolók szerint vannak kertek, ahol időről-időre könnyen megterem - itt minden bizonnyal ideálisak a feltételek, például nitrogéndús a talaj. Természetesen mi is megpróbálkozhatunk azzal, hogy a gombaszedő körutunkról hazatérve elszórjuk az érett pöfeteg spóráit. Az eredmény azonban nem garantált. Sok múlik a körülményeken, mint például az időjárási viszonyok vagy a talaj minősége.

A spóra elszórása

Először is szükségünk lesz egy olyan pöfetegre, amelyik már barna és érettek a spórái. Öntsünk 1-2 liter tiszta, nem klórozott vizet egy műanyag fedeles ételdobozba.

Adjunk a vízhez egy csipet sót és egy evőkanál melaszt. Jól keverjük el. A só megakadályozza a baktériumok elszaporodását, a melasz cukortartalma pedig elősegíti a spórák csírázását. Szórjuk bele a keverékbe a pöfeteg spóráját és hagyjuk pihenni 1-2 napig szobahőmérsékleten. Ha ennél több időt várunk, megkockáztatjuk a baktériumok elszaporodását.

A keveréket öntsük ki a kert olyan részén, amely kedvez a pöfeteg növekedésének. Fontos, hogy olyan füves területet válasszunk, amely hasonlít a gomba természetes élőhelyéhez, másképp hiábavaló a próbálkozásunk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem kísérletezhetünk kedvünkre a kert más területeivel! Azzal is megpróbálkozhatunk, hogy a keverékbe a spórák helyett a spórákat tartalmazó gombadarabokat teszünk. Az, hogy a leírt műveletből gomba lesz, arra nincs garancia.

A fentiekből láthatjuk tehát, hogy sokkal könnyebb megtanulnunk megtalálni és felismerni a természetben szabadon nőtt gombát, mint sikeresen szaporítanunk a kertben.

Várjuk a begyűjtött óriáspöfeteg fotókat az info@hobbikert.hu címen, illetve a hozzászólásoknál a tuti lelőhelyeket!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR