Hogyan gyűjthető és ehető a júdásfülegomba

Hogyan gyűjthető és ehető a júdásfülegomba

A különleges gombafaj bőségesen terem a magyar erdőkben. Megmutatjuk, hogyan ismerhető fel és mire érdemes használni.

A júdásfülegomba (Auricularia auricula-judae) állagában kocsonyaszerű, alakját tekintve feltűnően az emberi fülhöz hasonló gombaféle, másik ismert elnevezése a fafülgomba. Színe a lilától a sötétbarnáig-feketéig terjed. Leggyakrabban idős, már korhadó fákon található; szil- és bükkfákon különösen elterjedt.

Júdásfülegomba

Az evangéliumok szerint Júdás, aki 30 ezüstért elárulta Jézust, felakasztotta magát egy vén fára – innen az elnevezés. A gomba rendszertani elnevezése szintén erre utal: az Auricularia jelentése "fül", az Auricula-judae jelentése pedig "Júdás füle."

Halványbarna színével valóban az emberi fülhöz hasonlít méretében, alakjában és textúrájában is. Átlagos átmérője 6 cm. A fiatal példányok kocsonyásak és gumiszerűen rugalmasak, az idősödő példányok színe egyre sötétebb, állaguk pedig egyre keményebb lesz. Spórái fehérek, jellemzően csoportosan nő idős vagy már elhalt fák ágain. Jó hír, hogy nem ismeretesek olyan mérges gombák, amelyekkel kinézetük alapján össze lehetne téveszteni, de természetesen, mint minden gyűjtött gombát, vizsgáltassuk meg gombaszakértővel!

Júdásfülegomba

Egyike azon kevés gombafajnak, amelynek megvan az a képessége, hogy ellenálljon a fagynak. Fagytűrő természete hasznos tulajdonság, hiszen a fiatal gombák általában január környékén nőnek, amely az év egyik leghidegebb hónapja. Szó szerint keményre fagy, és amikor újra kiolvad, nem mutatja fagyáskár jeleit. Egész évben megtalálható Európa-szerte, Ázsiában, az amerikai kontinensen, valamint Ausztráliában is.

Az ázsiai konyha előszeretettel alkalmazza, mivel – egy jellegzetesen erős, meghatározó íz hiányában – átveszi a többi élelmiszer ízét, így finom textúrával gazdagítja a kínai és japán ételeket. 

Kulináris értéke mellett az Auricularia gyógyászatilag is jelentős. A természetgyógyászok, különösen Kínában évezredek óta használják különböző betegségek kezelésére. A kínaiak úgy tartják, a gomba hatásos a tüdő megbetegedései ellen, valamint különböző irritációk megszüntetésére. Aranyeres panaszokra, valamint a gyomor és belek tisztítására is ajánlják. Használják továbbá véres köpet (hemoptysis), anginás tünetek, hasmenés, valamint egyéb emésztőszervi panaszok megszüntetésére.

Egy, az 1800-as években Európában népszerű elmélet szerint a bizonyos testrészekre emlékeztető növények és gombák felhasználhatók az adott testrész gyógyítására. És mivel a fafülgomba a torok redőihez is hasonlít, sörben, tejben vagy ecetben felforralva a torok betegségeinek gyógyítására használták.

A modern orvoslás a gomba egyéb titkait is felfedte. A vérlemezkék működésére kifejtett hatásával igazoltan gátolja a véralvadást. Ezért szélsőséges esetben belső vérzést is okozhat az arra különösen fogékony személyeknél, ha például mértéktelenül sok fafülgombás édes-savanyú levest fogyasztanak.

Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a gomba rendszeres, kis adagokban történő fogyasztása jótékonyan hathat a stroke és a szívroham megelőzésében.

A modern orvostudomány elismeri továbbá a fafülgomba vérkoleszterinszint- és trigliceridszint-csökkentő hatását. Egyes tanulmányok szerint még a diabétesz kezelésében is fontos szerepet játszhat. Továbbá tumorellenes, kardiovaszkuláris, antivirális, antibakteriális és parazitaellenes hatást is tulajdonítanak a gombának.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR