Örökzöld mirtuszlonc: ez lila bogyós növény javasolható a puszpáng helyett

Örökzöld mirtuszlonc: ez lila bogyós növény javasolható a puszpáng helyett

Télálló, dekoratív.

Amennyiben olyan tömör, kompakt növekedésű, örökzöld bokrot keresünk, amely nem nő 150 cm-nél magasabbra, mindenképpen gondoljunk az örökzöld (vagy terülő) mirtuszloncra! A cserje nem csak ágyások határolásához, szegélyeként ajánlható, de a területet takaró zöldként is. Remek alternatívája a puszpángnak is, ami az utóbbi években több helyen kipusztult a selyemfényű puszpángmoly tarrágása következtében.

orokzold mirtuszlonc 02
Leonora (Ellie) Enking

Kis, fényes, ovális leveleivel, kompakt formájával, dúsan elágazó ágrendszerével dekoratív eleme lehet a kertünknek. Jól tűri az erős visszavágást és formára is jól nyírható. A visszavágáshoz a legjobb időpont a késő tél vagy a kora tavasz. Vágjuk vissza a fiatal hajtásokat, mert így dúsabb, jobban elágazó bokrot kapunk.

A cserje általában 80-150 cm magasra nő és kb. ugyanolyan széles, robusztus növénnyé válik. Napos vagy félárnyékos helyen különösen jól érzi magát. Jó vízáteresztő talajt igényel és nem kell trágyázni.

orokzold mirtuszlonc 03
Wendy Cutler

A mirtuszlonc a balkonon is jól érzi magát. Nyáron csupán arra ügyeljünk, hogy a földje ne száradjon ki. Még a hőség vagy a városi klíma sem jelent számára problémát. A fehér, meglehetősen jelentéktelen virágai május-júniusban jelennek meg. Júliustól viszont különleges lila bogyók díszítik, amelyek a madarak körében nagyon népszerűek. Az embereknek azonban nem tanácsos fogyasztani belőlük, ugyanis enyhén mérgezőek!

A télálló cserje nem igényel védelmet a hideg időszakban. Ültetéséhez a legideálisabb időpont – mint szinte az összes cserje esetében – az ősz vagy a koratavasz.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR