Talajtakarásban ezek az örökzöldek a bajnokok!

Talajtakarásban ezek az örökzöldek a bajnokok!

10 mutatós növény az elrejtendő, üres területekre.

Az ápolt kertben fontos szerep jut a talajtakaró növényeknek. Nem csak azért, mert elnyomják a gyomokat, hanem azért is, mert az örökzöldek télen is díszítenek a leveleikkel. A természetben alig létezik csupasz talajfelület, és ez így jó: a növények árnyékolják a talajt, megvédik az erős hőmérséklet-ingadozásoktól. A gyökereikkel meglazítják a földet, nedvesen tartják és segítik a talaj életét is. Hasonló okokból a talajtakaró növény a kertbe is jó választás!

Ahhoz, hogy a kertünk könnyen karbantartható legyen, bizonyos területeken ajánlott talajtakarókat ültetni, amelyek egész éven zöld, zárt növényzetet alkotnak. Ültetésükre legjobb időszak a nyár vége, így télen meg tudnak erősödni, és tavasszal már elnyomják a gyomokat.

Ismerkedjünk meg a legjobb örökzöld talajtakaró növényekkel!

1. A japán kövérke (Pachysandra terminalis) Japánból származó növény, sűrű, zöld szőnyeget képez a fák árnyékában, így a gazok nem tudnak felnőni. Jól tolerálja a rá hulló őszi faleveleket is. Kitűnően növekszik a humuszban gazdag, mérsékelten száraz, nem túl savas kerti talajokban. Lassan növekszik, ezért kell néhány év, amíg gyökerével elterjed és formát képez. Négyzetméterenként 15 növénnyel számoljunk. A ’Green Carpet’ fajta nagyon szívós, különösen ajánlott.

bajnok talajtakarok 01
K M

2. A borostyán (Hedera helix) örökzöld kúszócserje, amely talaj takarására is alkalmas. Meglehetősen igénytelen, szinte minden talajon jól nő. Figyeljünk arra, hogy a versengésben kiszorítja a konkurens növényeket! Négyzetméterenként 4 növény általában elegendő ahhoz, hogy a területet befedje pár éven belül. Válasszunk szívós fajtát, például a ’Balaton’ (’Plattensee’) fajtát, kerüljük a tűző napot, mert a levelek még a téli napsütésben is könnyen kiszáradhatnak.

bajnok talajtakarok 02

3. A repkénykecskerágónak (Euonymus fortunei) különböző, zöld és tarka levelű fajtái ismertek (pl. az 'Emerald Gaiety' zöldesfehér, az 'Emerald'n Gold' zöldessárga). Télen rózsaszínes árnyalatot kapnak a levelek, ami különösen vonzó, de csak napos helyen színeződik szépen. Naposabb, árnyékosabb helyen is jól érzi magát, ha a talaja egyenletesen nedves. Kicsi vagy közepes méretű törpefák, így fajtától függően 6-12 tövet ültessünk nm-enként.

4. A kereklevelű kapotnyak (Asarum europaeum) sötétzöld, fényes, vese alakú levelekkel és feltűnő, márciustól áprilisig nyíló barnáspiros virágaival díszít. A mindössze 10 cm magas, örökzöld cserje kiválóan alkalmas félárnyékba vagy a fák alatti árnyékos helyekre. Kedveli a humuszban és tápanyagban gazdag, meszes talajt. Lassan növekszik, ezért négyzetméterenként 15 növényt ültessünk.

bajnok talajtakarok 03

5. A kis meténg (Vinca minor) szőnyegszerűen növő, örökzöld félcserje, jól benövi a takarandó területet. Kék vagy fehér, májusban megjelenő virágai bájosak, egészen szeptemberig díszlenek. Napos és árnyékos helyen is jól fejlődik, feltéve, ha a talaj laza és nem túl savas. 10-12 tő/nm jól benövi a talajt.

6. Az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum) robusztus és tartós talajtakaró. Erős növekedésű, akár 30 cm magasra megnövő növény, májustól júliusig hozza virágait, amelyek fajtától függően fehérek vagy halvány rózsaszínek 'Spessart', lilák 'Czakor' vagy halványlilák 'Ingwersen' lehetnek. Napos és árnyékos helyen egyaránt növekszik, őszi színei is szépek. Nm-enként 8 növény elegendőnek bizonyulhat.

bajnok talajtakarok 05

7. A püspöksüveg különböző fajtákban kapható, de mint talajtakaró a sárga püspöksüveg (Epimedium x perralchicum 'Frohnleiten') ajánlott. Ez a kecses, télen is zöld levelű növény áprilistól májusig sárga kis virágokkal díszít. A gyökerei annyira keményen és sűrűn átszövik a talajt, hogy a gyomoknak esélyük sincsen. Félárnyékot vagy árnyékot szeret, napsütéses helyen károsodhat a levele. Kb. 10 tövet ültessünk nm-enként.

8. Az indás berkipimpó (Waldsteinia ternata) egy csupán 10 cm magas örökzöld évelő, amely ennek ellenére nagyon sűrű talajtakarót képez. Április-májusban hozza kicsi, sárga virágait. Legjobban a nem túl száraz, humuszban gazdag talajon nő, akár napos, akár fák alatti árnyas helyen. A sűrű szőnyeghez nm2-enként legalább 12 példányt ültessünk.

bajnok talajtakarok 06

9. A habvirág (Tiarella cordifolia) remekül érzi magát például a rododendron alatt. Dús szőnyeget képez, de a gyökérzete nem bántja a rododendron gyökerét. Még az sem zavarja, ha ősszel eltűnik az avar alatt. Májustól júniusig nyílnak az akár 25 cm-magas virágzatán található fehér virágai. Félárnyékos vagy árnyékos helyet, humuszban gazdag, nedves talajt kíván. Nm-enként 10-12 tővel számoljunk.

10. Az édes tüdőfű (Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld') kb. 30 cm magas, és nagyon gyorsan terjedő növény. Egyenletesen nedves, humuszban gazdag talajt kíván, fák ritkás árnyékában érzi jól magát. Rózsaszín virágai áprilistól májusig nyílnak, fehér foltos levelei is díszítenek. Egy nm-re 10 tövet ültetve, 2-3 év alatt jól fedett területet kapunk.

bajnok talajtakarok 07

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR