Szemet vetettünk a menyecskeszemre. Nektek is van a kertben?

Szemet vetettünk a menyecskeszemre. Nektek is van a kertben?

Lehet, hogy már csak a menyecskeszem hiányzott a kertünkből. Miután a legtöbb nyári évelő már rég elvirágzott, a kitartó menyecskeszem még mindig kérkedik pompás, élénk színű szirmaival.

Gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, és ha megismerjük az alapvető igényeit, biztosak lehetünk abban, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeinket és a meleg nyári hónapok egyik leghosszabban virágzó növénye lesz.

Az évelő (vagy ritkábban egynyári) menyecskeszem (más néven szépecske) fajtától függően eltérő magasságú lehet. Eredeti élőhelye az USA, ahol is a délkeleti Florida állam hivatalos vadvirága. Virágainak alakja a margarétára emlékeztet. Szirmainak színe lehet aranysárga, vörös, rózsaszín vagy fehér, a virágok közepe pedig sötétbarna vagy vöröses barna, amely érdekes kontrasztot alkot a szirmokkal.

 menyecskeszem 01

A menyecskeszem igényei

A menyecskeszem ültetése meglehetősen egyszerű. Mindenekelőtt keressünk a kertben egy olyan területet, amelyet a lehető leghosszabb időn keresztül, a nap legnagyobb részében ér a napsütés. A magokat ide ültessük, a talajt ezt megelőzően előkészítenünk, feljavítanunk sem szükséges. A magoknak a csírázáshoz fényre van szükségük, azért azokat csak vékonyan fedje a föld vagy perlit, illetve azt is megtehetjük, hogy a magokat egyszerűen beletapogatjuk a nyirkos talajba.

A csírázás időtartama alatt (ami általában 21 napot vesz igénybe), tartsuk a talajt nyirkosan. Szükség esetén a magokat szórófejes flakonból vízzel permetezzük meg. Ha a magokat több ütemben, szakaszosan vetjük el, a virágzás idejét még tovább kitolhatjuk. A magról való szaporítás mellett – tavasztól a nyár közepéig – megpróbálkozhatunk a menyecskeszem dugványozásával is.

menyecskeszem 02 

A menyecskeszem gondozása

A menyecskeszem gondozása egyszerű, ha már elérkeztünk addig a pontig, hogy a növény először virágot hoz. Az elnyílt virágokat szorgalmasan csipkedjük le, hogy ezzel további virághozásra késztessük a növényt. Az újabb és újabb bimbók megjelenése érdekében a nyár vége felé érdemes a növényt egyharmad részt visszavágnunk.

A menyecskeszem igen jól tűri a szárazságot, ami azt jelenti, hogy elég, ha időnként megöntözzük, különösen az aszályos időszakokban, amellett természetesen, hogy a fentiekben írtak szerint rendszeresen eltávolítjuk az elszáradt virágfejeket, illetve visszanyírjuk a növényt.

 menyecskeszem 04

Nem jellemző, hogy a menyecskeszemnek a vegetációs időszak alatt tápanyag-utánpótlásra lenne szüksége. A túl sok műtrágya éppenséggel kedvezőtlenül hat a növényre: csökkenhet általa a virághozam.

Most, hogy megismertünk a menyecskeszem gondozásának legfontosabb lépéseit, máris megtervezhetjük a helyét az évelőágyásban. Igénytelensége, hosszan tartó virágzása miatt, illetve annak köszönhetően, hogy viszonylag könnyen gondozható, már hosszú ideje a legnépszerűbb kerti dísznövényeink között tartjuk számon.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?