Kertekből szökött ki a kúpvirág

Kertekből szökött ki a kúpvirág

Szép dísznövényből vált akadálytalanul terjedő betolakodóvá a védelemre szoruló vizes élőhelyeken.

A kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) fészekvirágzatú, az őszirózsafélék családjába tartozik. Lágyszárú kétéves vagy rövid életű évelő növény, amely Észak-Amerikában honos, Európában dísznövény. Sajnos kiszabadult a kertekből, és más kúpvirág fajokkal együtt betolakodóként van jelen a hazai flórában.

Azért nevezték el kúpvirágnak, mert az élénksárga szélső nyelves virágok között a csövesek sötét színű félgömbben állnak, később kicsúcsosodnak. A fészke csak a többi kúpvirághoz képest kicsi, a hazai természetben lévő virágokhoz hasonlítva nagyon is dekoratív. A “Rudbeckia” nemzetségnév a svéd botanikus Linnétől származik, akit fiatal és szegény egyetemistaként az uppsalai Rudbeck család fogadott be kosztra-kvártélyra gyerektanítónak és főleg a rendkívüli tehetségét felismerve tudományos utódnak. Linné szerint a tőlük kapott támogatás és motiváció nélkül meghiúsultak volna az álmai, örök hálája jeleként gyönyörű amerikai virágokat nevezett el a nagylelkű tudósokról. A “triloba” fajnév a háromkaréjú levelekre utal.

Amerikában a száraz prérin is vígan megél

Vizes élőhelyen találkoztam a kisfészkű kúpvirág magános és talán a gyökereivel terjedve foltokat alkotó példányaival, de ez megtévesztő lehet, mert persze a patakok, folyók, árvizek terjesztik a szaporítóképleteket, viszont Amerikában a száraz préri élővilágának helyreállítására is használják a növényt. A hazai özönnövények listájában és a növényhatározóban még nem találtam meg a kisfészkűt, csak a borzas (R. hirta) és a magas (R. laciniata) rokonait, de ha a szárazságtűrése igaz, akkor hamarosan veszélyes invazív növénnyé válhat.

Milyen színű a szeme?

A kisfészkű kúpvirág fél-másfél méter magas, magánosan terebélyes, csoportban inkább szálas növény. A szára gyakran pirosló, bozontosan szőrös, az alsó levelek nagyok, háromkaréjúak, felfelé kisebbednek és egyre épszélűbbek, érdesen szőrösek. A fészekpikkelyek hegyesek, szőrösek. A fészekvirágzat szélén a nyelves virágok szélesek, lekerekített csúcsúak, eleinte vízszintesen állnak, a csöves virágok középen sötétbarna dombot alkotnak, később kúposodnak, a nyelvesek visszahajlanak. A virág angol neve szó szerinti fordításban barna-szemű Zsuzsánna, míg az egyik említett rokon pirosasbarna, a másik sárgászöld szemű, ami hasznos meglátás a fajhatározásban.

kupvirag kertekbol 02
Kisfészkű kúpvirágok a mocsaras bozótban

kupvirag kertekbol 03
Kisfészkű kúpvirág pirosló szőrös szára

kupvirag kertekbol 04
Kisfészkű kúpvirág háromkaréjú levele

kupvirag kertekbol 05
Kisfészkű kúpvirág levélfonáka

kupvirag kertekbol 06
Kisfészkű kúpvirág érdesen szőrös levélfonáka

kupvirag kertekbol 07
Kisfészkű kúpvirág hegyes szőrös fészekpikkelyei

kupvirag kertekbol 08
Kisfészkű kúpvirág fészekvirágzata

kupvirag kertekbol 09
Kisfészkű kúpvirág csúcsosodó csöves virágai

kupvirag kertekbol 10
Kisfészkű kúpvirág magános példányának terebélyes habitusa

kupvirag kertekbol 11
Kisfészkű kúpvirágok az ártéri özönnövények között

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR