Itt az őszi virágláda-készítés 3 egyszerű lépése

Itt az őszi virágláda-készítés 3 egyszerű lépése

Vége a szezonnak? Dehogy! Ősszel is készíthetünk virágládát a kertbe, teraszra vagy akár az ablakpárkányra. Most megmutatjuk, hogyan, milyen növényekből.

Az ősz az egyik legjobb időszak arra, hogy virágdíszbe borítsuk a járdánkat, barátságos, hívogató környezetet teremtsünk a ház körül és a kertben családtagjaink és vendégeink számára. A virágtartók és cserepek őszi felfrissítése könnyű, szórakoztató elfoglaltság, ráadásul elég csupán néhány kellemes délutáni órát rászánnunk. A mutatós növénydíszek pedig akár a téli ünnepekig is kitarthatnak. Az ősz merőben új feladatokat, lehetőségeket tár a hobbikertész elé. Elérkezett az idő, hogy végre hátradőljünk kicsit és élvezzük egész évi kertészkedésünk gyümölcsét, gyönyörködjünk az ősz pompás színeiben. Ehhez pedig mi is hozzájárulhatunk egy kis fantáziával és kreativitással!

oszi viraglada 01

Őszi virágládák 3 lépésben

Első lépés

Frissítsük fel a virágládákat dús levelű növényekkel. Ha a már meglévő virágládánk szépsége megfakult, semmi sem tudja annyira feldobni, mint egy kis élénkzöld lomb. Ültessünk hát a ládába leveles dísznövényt, hogy szemet pihentető és gyönyörködtető dísze legyen a kertünknek. A zöld lomb a hidegebb idő beköszöntéig is megmaradhat, meghosszabbítva ezzel a virágláda éves "szavatosságát". De hogy mi legyen ez a leveles növény? Például üdítő színű díszkáposzta, borostyán, díszcsalán, vagy akár ezüstszínű hamvaska.

oszi viraglada 07

Ha nő a kertünkben gyapjas tisztesfű, azaz nyuszifül, elérkezett az idő, hogy tőosztással szaporítsuk. Ültessük szét az új példányokat külön-külön cserepekbe. A szívósabb, ellenállóbb fűszernövények szintén nagyszerűen mutatnak az évnek ebben a szakában. Azoknak a kerti növényeinknek is jó hasznát vehetjük, amelyek – bár elvirágzottak – levélzetükkel még mindig díszítenek.

oszi viraglada 03

Második lépés

Ültessünk helykitöltő virágokat. És itt lesz szükségünk a képzelőerőnkre! Az üres foltokat töltsük ki ünnepies hangulatot teremtő, ősszel virágzó egynyári növényekkel: margitvirággal, árvácskával, őszirózsával, cinniával, más néven rézvirággal. Nem kell túlzásba esnünk, elég 1-2 fajtát választanunk a kedvenceink közül! De ne is fukarkodjunk az ültetéskor: a növényeknek már nem lesz túl sok idejük a fejlődésre, így hát egymáshoz közel ültessük el őket, hogy szép, tömött összhatást keltsenek.

Az évnek ez az időszaka választás elé állít bennünket: kitarthatunk mindössze 1-2 meghatározó szín mellett – ha a visszafogottabb összeállítások hívei vagyunk; de akár egy igazi őszi színkavalkádot is varázsolhatunk, ahol a lehetséges színkombinációk számának csak a képzeletünk szabhat határt!

oszi viraglada 04

Harmadik lépés

Formai kontraszthatás létrehozása. A díszfűfélék az év ezen szakaszában általában kedvező áron beszerezhetők. Vásároljunk néhány eltérő fajtát, amelyekkel nagyszerűen kiegészíthetjük, teljessé tehetjük a konténerekbe ültetett, hangulatos őszi növénykompozíciókat. Figyeljünk arra, hogy magas fajtákat a konténer hátsó felébe ültessük.

oszi viraglada 05

Tippek

A nyáron elvirágzott egynyári növényeket dobjuk ki a virágládákból. Ha lehet, szerezzünk be pár új ládát is. Az ősz nagyszerű alkalom arra, hogy régi, funkciójukat vesztett tárgyak újrahasznosításával tegyünk szert különleges, nem mindennapi virágládákra. Egy kimustrált talicska vagy pár kiürült fémdoboz virágokkal teleültetve igazán szemrevaló lehet!

oszi viraglada 06

Amikor a virágládából a régi növényeket kidobjuk, ne feledkezzünk meg a gyökérzet eltávolításáról sem. Szükség esetén ültetéskor töltsük fel a virágládát friss ültetőkeverékel. Gondoskodjunk a megfelelő öntözésről is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR