Ötletek és érdekes zöldségek a veteményeskertbe

Ötletek és érdekes zöldségek a veteményeskertbe

Április elején, a hosszú tél után biztosan sokan vágynak már arra, hogy a veteményes kert zöldségeit elvethessék. Néhány ötletet és érdekes zöldséget szeretnék ehhez a munkához javasolni.

A veteményes kertben egyengessük el az ősszel felásott talajt gereblyézéssel. Így aprómorzsás vetőágyat készítünk az elvetendő magok számára és mérsékeljük a felszíni talajréteg kiszáradását.

A szokásos zöldségféléken kívül vetésre ajánlom a következőket: a cukorborsó magjait nem kell a hüvelyükből kifejteni, mert a hüvely is ehető, tehát jóval több termést kínál, mint a kifejtő- és a velőborsó fajták. A mángold nagy, húsos leveleiből jóféle mártás és főzelék készül, a levél vastag nyele pedig spárga módjára dolgozható fel.

Ez itt bizony mángold
A mángold előfőzött levélnyele baconszalonnába tekerve, sajttal a tetején. Olyan egyszerű, hogy recept se kell hozzá.

A cékla gumója vitaminokban és antioxidáns anyagokban gazdag saláta alapanyaga, a piros levelei pedig még virágágyak szegélyezésére is alkalmasak; hasonlóan kéthasznú növény a levélpetrezselyem is.

Levélpetrezselyem

Most, amikor a burgonya a drága zöldségfélék közé sorolódott, érdemes lesz egy-két sor korai burgonyát is termelni a kertben. Erre a célra előcsíráztatott, 40-50 g tömegű vetőgumót használjon. Ezt 60 cm sortávolságra és 30 cm tőtávolságra, 12-15 cm mélyen kell elültetni és a hajtások megjelenése után azonnal felkupacolni. A krumpli szerény, de felettébb vízigényes növény, öntözni kell és erre a legalkalmasabb a folyamatosan gyűjtött esővíz!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR