Pár héttel előrébb hozhatjuk a rebarbara szüretét, ha télen cselekszünk

Pár héttel előrébb hozhatjuk a rebarbara szüretét, ha télen cselekszünk

Egy kis rásegítéssel néhány héttel korábbra hozható és így meghosszabbítható a betakarítási szezon a rebarbaránál. Erre két trükköt is mutatunk!

1. Gyökérdarabok a sötét pincében

Azért, hogy a rebarbarát korábban szedhessük, decemberben/januárban a 3 éves gyökérdarabokat ki kell ásnunk és hagynunk kell még egy kis időt az ágyásban pihenni őket, így a gyökerek fagytűrőbbek lesznek.

Ezután nedves földdel töltött ládába kell tennünk a gyökereket, majd egy olyan helyiségbe vinnünk (a legjobb egy pince), ahol a hőmérséklet 10 és 15 °C között van.

Fedjük le a ládát egy fekete fóliával. Február végén az első levélnyelek már szüretelhetőek. A betakarítást követően újra kiültethetjük a növényt a veteményesbe.

2. Előhajtatás a szabadban

Egy másik módszer a szabadban történő előhajtatás, ehhez februárban egy cserepet kell a növényre borítanunk, majd lombbal vagy szalmával fednünk. Amint a hajtások 20-30 cm hosszúak, már szüretre készek. Ne a levélnyeleket vágjuk, hanem a növényt csavarjuk ki a földből.

Mindegy, hogy melyik módszert választjuk, a világospiros-rózsaszín levélnyelek nem csak előbb bújnak ki, de zsengébbek is lesznek. Hagyjuk ezután legalább 2 évig nyugalomban pihenni a növényt, hogy a következő szüretig visszanyerje az erejét.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR