Egy kis rásegítéssel néhány héttel korábbra hozható és így meghosszabbítható a betakarítási szezon a rebarbaránál. Erre két trükköt is mutatunk!
1. Gyökérdarabok a sötét pincében
Azért, hogy a rebarbarát korábban szedhessük, decemberben/januárban a 3 éves gyökérdarabokat ki kell ásnunk és hagynunk kell még egy kis időt az ágyásban pihenni őket, így a gyökerek fagytűrőbbek lesznek.
Ezután nedves földdel töltött ládába kell tennünk a gyökereket, majd egy olyan helyiségbe vinnünk (a legjobb egy pince), ahol a hőmérséklet 10 és 15 °C között van.
Fedjük le a ládát egy fekete fóliával. Február végén az első levélnyelek már szüretelhetőek. A betakarítást követően újra kiültethetjük a növényt a veteményesbe.
2. Előhajtatás a szabadban
Egy másik módszer a szabadban történő előhajtatás, ehhez februárban egy cserepet kell a növényre borítanunk, majd lombbal vagy szalmával fednünk. Amint a hajtások 20-30 cm hosszúak, már szüretre készek. Ne a levélnyeleket vágjuk, hanem a növényt csavarjuk ki a földből.
Mindegy, hogy melyik módszert választjuk, a világospiros-rózsaszín levélnyelek nem csak előbb bújnak ki, de zsengébbek is lesznek. Hagyjuk ezután legalább 2 évig nyugalomban pihenni a növényt, hogy a következő szüretig visszanyerje az erejét.