Paradicsomi kompánia: ezeket a társakat kedveli a népszerű konyhakerti növény

Paradicsomi kompánia: ezeket a társakat kedveli a népszerű konyhakerti növény

Vannak növénytársak, amelyeknek hasznát látja a paradicsom.

A paradicsom az egyik legkedveltebb konyhakerti növényünk, amelynek a terméshozama azonban esetenként messze elmarad a kertész várakozásaitól. Szerencsére létezik egy remek módszer, amellyel elérhetjük, hogy a növény gazdagabban teremjen. Ez nem más, mint a növénytársítás. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy olyan növényeket telepítünk a paradicsom közelébe a veteményesben, amelyek jól megférnek azzal, sőt mi több, még a hasznára is válnak. Lássuk, hogyan!

Ilyen társakat válasszunk a paradicsomnak

A jótékony hatású társnövények többféle szempontból is elősegítik a paradicsom egészséges növekedését, gyarapodását.

A növénytársítás a polikultúra (azaz sokterményes veteményes) egyik formája, amelynek célja, hogy a növények kölcsönösen egymás előnyét szolgálják. Ezek közé az előnyök közé tartozik a kártevők és a fertőző betegségek elleni védekezés, a beporzás elősegítése, valamint a hasznos rovarok számára menedék, élőhely biztosítása. A felsoroltak mindegyike növeli a várható terméshozamot.

A növénytársítás növeli a kertben a biodiverzitást, azaz a biológiai sokféleséget. Ez egyrészt erősíti a növények jó részét, de természetesen előfordulhat az is, hogy egyeseket legyengít. Ugyanez igaz a paradicsommal történő növénytársításra is. A paradicsom számára megfelelő társnövényekkel elérhetjük, hogy a paradicsom erőteljesebben fejlődjön és több, jobb minőségű termést hozzon. Ha viszont nem megfelelő társakat választunk, az katasztrofális eredménnyel járhat.

paradicsomi kompania 02

A paradicsom növénytársításban

A paradicsommal együtt termesztett növények lehetnek zöldségfélék, fűszer- és gyógynövények, illetve virágok.

Zöldségek

Valamennyi hagymaféle (például a metélőhagyma, a vöröshagyma vagy a fokhagyma) kifejezetten jól fejlődik a paradicsom közelében. A megfigyelések szerint erős illatuk távol tartja a rovarkártevők jó részét.

A paprika, legyen az csípős vagy nem, szintén kiváló társ a paradicsom mellé. Ennek oka részben az, hogy rokonságban állnak egymással: mindkettő a burgonyafélék családjába tartozik.

Számos levélzöldségnek, például a spenótnak, a rukkolának és a különböző salátaféléknek hasznára válik az árnyék, amelyet a szomszédos magasabb paradicsom nyújt.

A sárgarépa szintén szép eredménnyel termeszthető a paradicsom mellett. A sárgarépát a paradicsommal körülbelül egy időben kezdhetjük termeszteni és a betakarítására általában akkor kerül sor, amikor a paradicsom épp kezd erőteljesen lombossá, dominánssá válni a termőterületén.

A spárga és a paradicsom társítása mindkét növény számára kölcsönös előnyökkel jár. Ami a paradicsomot illeti, a spárga közelsége megvédi a fonálféregektől, ami pedig a spárgát, a közelébe ültetett paradicsom elűzi a közönséges spárgabogarat.

Fűszer- és gyógynövények, virágok

A borágó elriasztja a paradicsomhernyót.

A petrezselyem és a menta szintén jó társak a paradicsom mellé, mivel számos kártevőt eredményesen tartanak attól távol.

A bazsalikom szintén kedvező hatást fejt ki a paradicsom közelében, mivel a tapasztalatok szerint nem csupán erőteljesebben nő tőle a paradicsom, de a bogyók íze is intenzívebb lesz.

A virágok közül például a bársonyvirág megvédi a paradicsomot a fonálférgek támadásától, erős illata pedig képes megtéveszteni egy sor rovarkártevőt.

A sarkantyúka segít elűzni a liszteskét és a levéltetveket a paradicsom közeléből.

Növények, amelyeket semmiképp ne ültessünk a paradicsom mellé

Ne osszuk meg a paradicsom ágyását például a káposztafélékkel, köztük a brokkolival vagy a fejes káposztával.

A kukorica szintén nemkívánatos társa a paradicsomnak, mivel a közelbe vonzza a paradicsommolyt.

A karalábé gátolja a paradicsomot a zavartalan fejlődésben, a paradicsom és a burgonya társítása pedig növeli a burgonyavész esélyét.

Ne telepítsünk édesköményt a paradicsom közelébe, mivel visszamarad tőle a paradicsom a növekedésben. Ugyanez érvényes egy sor egyéb konyhakerti növényre, amelyek fejlődését szintén negatívan befolyásolja az édeskömény.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR