Mikor szüreteljünk, hogy ízletes maradjon a paradicsom?

Mikor szüreteljünk, hogy ízletes maradjon a paradicsom?

Minden betakarítandó növénynek megvan a maga titka és a paradicsom sem kivétel. Ha megfelelő időben szedjük le, hatalmas ízelőnyre tehetünk szert. Most megmutatjuk, hogyan kell jól dönteni.

A paradicsomot igen kedveljük és nagy becsben tartjuk – éppen ezért eseményszámba megy, amikor a kertben végre megérik az első szem. A leszedett paradicsomot fogyaszthatjuk nyersen, készíthetünk belőle paradicsomlevet, paradicsompürét, aszalt vagy sült paradicsomot, de akár le is fagyaszthatjuk.

Ha van olyan szerencsénk, hogy saját kertben saját paradicsomot termeszthetünk, felmerül a kérdés: mikor "áll készen" a paradicsom a szüretre?

A paradicsom ebből a szempontból igen rafinált. Hozzászoktunk, hogy a zöldségesnél vagy a piacon élénk tűzpiros a színe, mikor a szatyrunkba rakjunk. A helyzet viszont az, hogy a szín nem feltétlenül jó indikátor a tekintetben, hogy mikor érdemes a termést leszedni. Ha arra várunk, hogy az összes szem egyformán pirosra érjen, máris elkéstünk a betakarítással.

Paradicsom

Mikor szedjük le a paradicsomot?

A paradicsomok gázosak... Félreértés ne essék, úgy értjük, hogy gázt bocsátanak ki. A teljesen kifejlett, érett, de még zöld paradicsom etiléngázt termel. A kifejlett zöld paradicsom belsejében két növekedési hormon váltja ki a gáztermelést, a gáz pedig a gyümölcs sejtjeinek öregedéséért felel, aminek az eredménye a termés megpuhulása és a zöld szín pirosba fordulása. Az etilén növeli a karotinoidok (piros és sárga szín) és csökkenti a klorofill (zöld szín) mennyiségét.

Ennek a folyamatnak köszönhetően a paradicsomot már azelőtt leszedhetjük, mielőtt teljesen megérett volna. A paradicsomszüret ideális ideje tehát akkorra tehető, amikor a paradicsomszem már teljesen kifejlett, de még zöld színű. A leszedést követően hagyjuk, hogy pirosra érjen. Ezzel megelőzhetjük a paradicsomszemek sérülését, berepedezését, ütődését, és ami a legfontosabb: ellenőrzésünk alatt tarthatjuk az érési folyamatot.

Paradicsom

Hogyan szüreteljük le a paradicsomot?

A paradicsom esetén a szüretre a termőidőszak végén, azaz általában a nyár végén kerül sor, amikor a paradicsom kifejlett, érett, zöld színű. Az ezen stádium előtt leszedett paradicsom nem annyira zamatos, kevésbé ízletes, mint az, amelyik egy kicsit tovább marad a száron. Ilyen például a hipermarketekben kapható legtöbb paradicsom, amelyeket korán szüretelnek le és a szállítás során érnek pirosra.

Tudnunk kell megállapítani, mikor szedhetjük le az érett, zöld paradicsomot. Az első pirosas árnyalat megjelenése mutatja, hogy paradicsomot anélkül leszedhetjük, hogy belső tartalmának értéke csökkenne. Természetesen, akkor is leszedhetjük a paradicsomot, amikor már pirosra érett. Az érettséget úgy tudjuk például ellenőrizni, hogy a paradicsomot vízbe tesszük. Ha érett, elsüllyed. A száron pirosra érett paradicsom a legédesebb, ugyanakkor vannak fajták, amelyeknél a szemek túl súlyosak ahhoz, hogy a növényen hagyjuk azokat. Így nem marad más hátra, mint leszüretelni a kifejlett, zöld szemeket, majd hagyni, hogy az etiléngáz folytassa és fejezze be az érési folyamatot.

Az, hogy "hogyan" szedjük le a paradicsomot, lényeges tudnivaló. Vizsgáljuk meg a paradicsomszem alját, mivel az érés itt kezdődik. Finoman nyomjuk össze a termést, hogy ellenőrizzük a keménységét. Mikor megjelenik az első pirosas pír a paradicsom héján, tudhatjuk, hogy közel a szüret ideje.

A termést határozottan, de óvatosan markoljuk meg és húzzuk el a növénytől úgy, hogy közben a másik kezünkkel fogjuk a növény szárát.

Miután leszedtük a paradicsomot, a további éréshez tároljuk zárt helyen. A zöld paradicsom gyorsabban érik, ha újságpapírba csomagoljuk, ugyanis a papír benntartja az etiléngázt, és ez felgyorsítja a folyamatot. Ezt követően tároljuk 13-21 °C-on. Alacsonyabb hőmérsékleten, ha lassítani szeretnénk az érést, magasabb hőmérsékleten, ha fel szeretnénk azt gyorsítani. Ellenőrizzük rendszeresen az érettség fokát; az így tárolt paradicsomok 3-5 hétig tarthatók el.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR