Eszem-iszom: ez a paradicsom

Eszem-iszom: ez a paradicsom

Manapság minden színes zöldséget egészségesnek kiáltunk ki. Utánajártunk, milyen jótékony hatással van szervezetünkre a lédús és szemkápráztatóan piros paradicsom.

Egy mítosznak köszönhetően a paradicsomot egészen a XIX. század végéig afrodiziákumként ismerték. A legenda szerint egy Afrikából hazatérő francia utazó egy páratlanul finom zöldségről mesélt olasz séfjének. Az utazó találmányát "pomme de Moors"-nak, a mórok almájának nevezte el. A szakács gyenge francia tudásával úgy értette, hogy a szerelem almáját (Pomme d'amore) emlegeti gazdája, s ez alapján keresztelte el a paradicsomot olasz nyelven "pomodoro"-nak. Így aztán sokáig az a tudat élt az olaszokban, hogy a paradicsom a nemi vágy felkeltésére is alkalmas.

Paradicsom olaszul

Paradicsommal a gyulladás ellen

Ha ez utóbbi hatás nem is igazolódott be, a paradicsom piros bogyóinak sok egyéb jótékony hatása nyert bizonyítást az orvostudomány részéről. Kiemelkedő kálium-, magas B1, B2 és C-vitamin tartalma jelentős almasav, citromsav és borostyánkősav mennyiséggel párosul. A népi gyógyászat gyulladás és izületi fájdalmak ellen, köszvény kezelésére használta a paradicsomot. A piros bogyók kedvező hatással vannak a zsíros, problémás bőrre, helyreállítják annak pH-értékét. Magas szénhidrát-tartalmának jelentős része gyümölcscukor (fruktóz) és szőlőcukor (glükóz).

Egészséges

Figyelem, nem mérgező!

A friss paradicsom fogyasztása segíti az emésztést, meggátolja a gyomorsav túltengését. A paradicsomot - a padlizsánhoz hasonlóan - mérgező növénynek hitték a családra jellemző szolanin nevű vegyület miatt. A mérgező anyag csak az éretlen termésben található meg, azért a zöld paradicsomot nyersen ne fogyasszuk nagy mennyiségben. Az érett paradicsom már nem jelent semmilyen veszélyt, a szolanin ekkora lebomlik.

Helytakarékosan így termeszthetjük a paradicsomot >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR