Párolva vagy töltve: kóstoljuk meg a hársleveleket

Párolva vagy töltve: kóstoljuk meg a hársleveleket

Zsenge zöldség.

A hársfa virágai a felsőlégúti megfázásos betegségeknél gyógynövényként ismeretesek. Azonban nem érdemes csak a virágokra és a teára szorítkozni, ajánlatos zöldségként a hársleveleket is megkóstolni, és különféle ételek formájában elkészíteni.

A nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) levelei nem pusztán egészségesek, de finomak is! Igazi csemegének számítanak, hihetetlenül ízgazdagok a fiatal, zsenge levelek és a friss, kibomlott rügyek. Kellemes, mérsékelt aromájúak, rengeteg növényi nyálkaanyagot tartalmaznak.

harslevelek parolva toltve 02

Nyersen a legjobb a leveleket salátába tenni. Megtölthetjük fűszeres töltelékkel vagy rizzsel is ugyanúgy, mint ahogy például a szőlőleveleket szoktuk. A levesek krémes állagúak lesznek a növényi nyálkaanyagoknak köszönhetően. A legfinomabb ízűek a fiatal, zsenge levelek tavasszal. Azonban a vízhajtásokon és a törzsből növő ágakon még nyáron is találunk friss leveleket.

Mindenképpen próbáljuk ki a kevés vajban párolt hársleveleket, amikre szórjunk egy csipet sót is. Finomak kenyérre téve, de ehetjük őket sült krumplihoz is.

Nem kell fára másznunk ahhoz, hogy begyűjtsük a leveleket. Keressünk egy lelógó hárságat az erdőben, vagy szedjük le azokat a leveleket, amelyek a törzsből, a gyökérsarjakról kinőtt ágakon vannak. Semmiképpen se gyűjtsünk utcai fákról, utak mentéről, mert ezek a forgalom miatt legtöbbször nagyon szennyezettek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?