Ananászra emlékeztet a nyáron virágzó kétszínű üstökliliom

Ananászra emlékeztet a nyáron virágzó kétszínű üstökliliom

Ősszel visszahúzódik.

A kétszínű üstökliliom (Eucomis bicolor) nyáron virágzó hagymás növény, amely szobanövényként is nevelhető. Ránézésre az ananászra emlékeztet minket, pedig a növény a spárgafélékkel áll rokonságban. A virágzatát koronázó levélcsomó miatt angol és német nyelvterületen ananászliliomnak is hívják.

A Dél-Afrikában őshonos üstökliliom a levelekkel és a virágokkal is díszít. A hosszú levelek tőlevélrózsát képeznek, léteznek egyszínű zöld levelű, valamint pettyes levelű változatok is.

ketszinu ustokliliom 02

Érdekes külsejű virágaik mereven felfelé álló szár végén nyílnak, a fajtól és fajtától függően zöldes, krémfehér vagy rózsaszín színűek. Sűrű, 30-60 cm hosszú virágzatot alkotnak. Júliustól bontják szirmaikat, fokozatosan néhány hét alatt, alulról felfelé nyílnak ki az egyes virágok. Számtalan rovart odacsalogatnak.

A hagymákat általában már február közepén megtaláljuk a kertészetekben. Ezután ültessük el őket 15-20 cm mélyre egy cserépbe, majd a lakásban neveljük a növénykét. Minél nagyobb a cserép, annál jobban érzi magát az üstökliliom A közegnek mindig nedvesnek kell lennie, azonban pangó vizet nem viseli el a növény.

ketszinu ustokliliom 03

A kétszínű üstökliliom hamar levélrózsákat képez, rendszeresen adjunk folyékony tápoldatot az öntözővízéhez. A májusi fagyok elmúltával a kertbe is kivihetjük, védett, meleg, napos vagy félárnyékos helyre. Ősszel elszáradnak a levelei, a növény visszahúzódik, nyugalomba vonul, ezután már nem kell öntözni. A téli hideg és a csapadék is károsíthatja, ezért teleltetni szükséges fagymentes helyen, 6 és 8 °C között.

Szaporítani levéldugvánnyal vagy a sarjhagymák leválasztásával és elültetésével tudjuk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR