Narancsszínű turbánokkal díszít a tigrisliliom

Narancsszínű turbánokkal díszít a tigrisliliom

Lepotyogó sarjhagymák.

A liliomfélék közé tartozó tigrisliliom (Lilium lancifolium)  Kelet-Ázsiából származik. A Kínában, Japánban és Koreában vadon növő szépséget az 500 és 2500 méter magasan fekvő réteken, folyópartokon és napos erdőszéleken találjuk.

tigrisliliom turbanok 02

Szépséges turbánok

Lapos, kerek hagymákkal rendelkező növény, erőteljes, felfelé törő szárai barnáspirosak, rövid szőrökkel borítottak. A tigrisliliom 1,5-2 méter magasra nő, a nemesített fajták ennél valamivel kisebbek maradnak.

Lándzsa alakú levelei kb. 15 cm hosszúak és gyapjas-fehéresen szőrösek. A vad fajtáknál a virágszárak 3-5 virágot hordoznak, a nemesített fajtáknál ez akár 20 is lehet. Az augusztustól szeptemberig nyíló virágok turbánra hasonlítanak, a szirmok visszahajlanak. A színük erőteljes narancspiros, számos sötétbarna pöttyel. Kb. 8 cm átmérőjűek, illatosak, gazdagon termelnek pollent és nektárt, ezért vonzzák a méheket, egyéb rovarokat.

A tigrisliliom kora ősszel tokterméseket hoz, amelyekben számos magot találunk, ezek azonban általában sterilek, így nem alkalmasak a szaporításra.

tigrisliliom turbanok 03

Fontos a rendszeres öntözés

A növény enyhén félárnyékos helyet igényel a kertben. Ültessük úgy, hogy a virágok a napon legyenek, a gyökerek viszont inkább bokrok árnyékában. Legjobban az agyagos-homokos, kellően nedves, tápanyagban gazdag közegben érzi magát.

Az ideális ültetési idő augusztustól szeptemberig tart, így a vegetációs időszak végére már megfelelő gyökérzetet képez a növény. Lehetőleg rögtön a vásárlás után ültessük el a hagymákat, kb. 15 cm mélyre. Ügyeljünk arra, hogy a hagymákat mindig a csúccsal felfelé tegyük a tajba. Ültessük őket kis csoportban, egymástól 25 cm-es távolságra, a szépségük így érvényesül legjobban.

Tavasszal trágyázzuk a növényt, lassan felszabaduló trágyával, vagy adjunk egy adag komposztot az ültetésnél. Tartós szárazság esetén nyáron alaposan öntözzük, ne hagyjuk, hogy a bimbók tönkremenjenek. A virágzást követően a legjobb, ha a magokat azonnal eltávolítjuk. Hagyjuk, hogy a lomb és a hajtás nyugalomban visszahúzódjon. amikor már minden eltűnt, kihúzhatjuk a hajtásmaradványokat a földből.

tigrisliliom turbanok 04

Gyógyhatású hagyma

A tigrisliliom jól bírja a telet, normál esetben nem igényel téli védelmet. Egy 10 cm vastag fedés komposzttal vagy kéregmulccsal megvédi a napos helyeken a kiszáradástól és a kemény fagytól a növényt.

A ’Splendens’ fajta magassága miatt az ágyások hátsó részébe javasolható. A robusztus és erőteljes liliomfajta jól mutat a természetes, vadréteket utánzó kertekben is, magas fűfélékkel, nagyobb évelőkkel együtt. Ázsiában a keményítőben gazdag hagymája ételnek és gyógyszernek is számít. A kissé keserű hagyma gyógyhatása változatos: köptető, vízhajtó, szívgyógyszerként és a látást javító szerként is ismert.

tigrisliliom turbanok 06

A vadfajra hasonlító ‘Splendens’, fajta mellett akadnak olyan fajták is, amelyek krémfehér, sárga, rózsaszín, vagy piros virágokkal díszítenek. Létezik telt virágú fajta is, a ’Flore Peno’, ennek virágait viszont nem látogatják a rovarok.

A tigrisliliom nyáron kicsi, éretten barna hagymákat képez a száron, a levelek hónaljában. Ezekkel a sarjhagymákkal szaporíthatjuk a növényt: nyár végén válasszuk le őket az anyanövényről, és ültessük el kb. 2 cm mélyen egy cserépben. Nagyjából 3 évig tart, hogy ezek a kis növények virágot hozzanak. A megfelelő helyen maguk is szaporítják magukat a leeső sarjhagymákkal.

A tigrisliliom levelét és rügyeit is előszeretettel fogyasztják a meztelencsigák és a liliombogarak is, ezért rendszeresen ellenőrizzük a növényeket.

tigrisliliom turbanok 05

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR