Pompás papagájvirág: egzotikus szépség a szobában

Pompás papagájvirág: egzotikus szépség a szobában

Madárfejek a vázában.

A papagájvirág-félék családjának legismertebb tagja a pompás papagájvirág (Strelitzia reginae), amely gyönyörűen mutat a vázában is, vágott virágként. A Dél-Afrikából származó fenséges szépség a Kanári-szigeteken is megél. Latin tudományos nevét (’reginae’)  Sarolta Zsófia brit királynőről kapa, aki növényrajongóként nagyon szeretett az üvegházakban ténykedni. Kevesen tudják, hogy szobanövényként a lakásban vagy a télikertben is tartható.

pompas papagajvirag 02

Magasra növő szépség

A papagájvirág akár 2 méter magasra is megnő: egyenesen, felfelé törő, évelő, örökzöld növény. Nem csak virágaival díszít, de hatalmas, kékeszöld, bőrszerű leveleivel is.
A papagájvirág egyedülálló virágai virágzatban egyesülnek. Ezt egy 70–100 cm hosszú, hengeres, szárszerű képlet tartja – ez tulajdonképpen a levélhüvely. Ez a levélhüvely a virágzat csúcsán elhajlik, és csónakszerű buroklevélként azt kinyílás előtt védi, utána pedig tartja. A virágok (5-6, esetleg több) a buroklevelekben fejlődnek ki. Egyenként, egymás után nyílnak, és derékszögben meghajlított állapotukból egyenesednek ki. A különleges, madárfejre emlékeztető virágok szirmai dárda formájúak, ragyogó narancssárgák, illetve sötétkékek. Az egészen egyedi virág úgy fest, mintha a fantázia szüleménye lenne. Az erős, egyenes szára és tartóssága miatt remek vágott virágként is.

A virágzási időtartam a tartási körülményektől és az elhelyezéstől függ. Meleg helyre állítva gyakran már decemberben kibontja szirmait. Ha hidegebb helyen tartjuk, általában február és augusztus között borul virágba.

pompas papagajvirag 03

Lakásban nem érlel gyümölcsöt

Az a papagájvirág, amelyiket cserepes növényként tartanak a házban vagy a télikertben, nem érlel gyümölcsöt, a beporzáshoz ugyanis az egzotikus növénynek olyan nektárszívogató madarakra lenne szüksége, amelyek a növény őshazájában élnek.

Világos, napos helyre tegyük, túl sötétben nem virágzik. Normál szobahőmérsékleten (minél melegebb, annál hosszabban) virágzik. Ha már bimbós állapotban van, akkor ne mozgassuk a növényt, mert nem fognak kinyílni a virágok.

pompas papagajvirag 04

A cserepes kultúrához jó minőségű, agyagos-homokos talaj szükséges, magas tápanyag és humusztartalommal. Ügyeljünk a jó vízelvezetésre, tegyünk egy réteg agyaggyöngyöt a cserép alá.

A vegetációs időszak alatt sose hagyjuk a közeget teljesen kiszáradni. Nyáron, hosszan tartó forróság esetén nagyon sok vizet igényelhet. Ügyeljünk arra, hogy a pangóvízre rosszul reagál, hamar kirohadhat a húsos gyökere! Márciustól októberig havonta egyszer tápoldatozzuk.

pompas papagajvirag 05

Átültetni csak óvatosan

Minél ritkábban ültetjük át a papagájvirágot, annál jobb. Átlagosan ez 3 évente szükséges: amikor a földje már túlságosan elhasználódik, vagy a növény kinövi a cserepet. A legjobb, ha az átültetést tavaszra időzítjük. Vigyázzunk, nehogy megsértsük a papagájvirág érzékeny gyökereit!

Az elszáradt, vagy elöregedett levelek rendszeres eltávolítása javasolható. Csak így kap a növény többi része elegendő fényt és levegőt a fejlődéshez. Nyáron kitehetjük a teraszra, szélvédett, félárnyékos helyre.

A papagájvirág teleltetéséhez nem elengedhetetlen a hűvösebb hőmérséklet, viszont előnyös a növény egészsége szempontjából. Az ideális egy 10-15 fokos, világos helyiség és szórványos öntözés.

pompas papagajvirag 06

A kereskedelemben kapható fajták többsége sárga vagy narancssárga virágszínnel rendelkezik. A ‘Mandela’s Gold’  fajta sárga virágaival díszít.

Tavasszal megpróbálkozhatunk a szaporításával: az öreg, terebélyes töveket érdemes 2-3 felé vágni. Magról is vethető, de ez nagyon nehéz művelet, nem garantálható a siker. Rosszul csírázik és lassan, folyamatosan 20-22 fokot és nedves földet igényelve.

A papagájvirág meglepően robusztus. Ha túl száraz a szoba levegője, akkor takácsatkák, pajzstetvek lephetik el. Egy levélbetegség, a Septoria nevű gomba vörös szegélyű pontokat okoz a leveleken. Az ilyen leveleket azonnal le kell vágni és el kell távolítani.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR