Próbáld ki: komposztálás 5 lépésben

Próbáld ki: komposztálás 5 lépésben

A mezőgazdaságban régóta ismert és alkalmazott módszer, amely a háztartásban - kicsiben - szintén egyszerűen megvalósíthatói. Aki szeretné, néhány perc alatt megtanulhatja, hogyan készíthető otthon komposzt.

komposzt02

A komposztálás olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait, humuszszerű anyaggá alakítja át.

Komposzt

Komposztálás 5 lépésben

1. Építsünk egy komposztálót vagy vegyünk egy komposztáló tartályt. Helyezzük el a kertben olyan helyen, amely jól megközelíthető, árnyékos, de nincs annyira szem előtt.

2. A kerti hulladékot ne dobjuk ki, ne égessük el, hanem gyűjtsük össze a komposztban. Ha összeaprítjuk, akkor gyorsabban elkorhad. A konyhai hulladékot is hordjuk ki a komposztra.

3. Keverjük az anyagokat. Kerülhet a komposztra zöldebb, nitrogénben gazdagabb anyag (fűnyesedék) vagy fásabb, rostosabb anyag. Havonta mozgassuk meg, hogy keveredjen.

4. Ha megtelt a komposzt, akkor tartsuk nedvesen. Magától korhadásnak indul, felmelegszik és eltűnnek a darabos részek belőle. Laza, földillatú, morzsalékos anyag lesz, ha eleget várunk.

5. Ha elkészült a komposzt, akkor használjuk fel. Ha darabos maradt, akkor rostáljuk át és a durváját komposztáljuk újra. A többit keverjük a kert talajához, használjuk virágföldnek vagy töltsük magaságyba.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR