Manapság is népszerű a sokoldalúan elkészíthető, jól emészthető évelő.
Kevesen gondolnák, hogy a spárgaételek készítése nálunk is nagy múltra tekint vissza.
Francia mintára már a 19. században elkezdték termeszteni a hazai főúri kertekben. A tengelici spárga mai is szívesen látott vendég a nyugat-európai üzletekben.
Hogy miért drága ez a zöldség?
Mert a spárga ültetése után csak a harmadik-negyedik évben hozza meg a első igazi termését, a fehér spárgával pedig sok munka van, mivel védeni kell a napfénytől. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, míg a zöld rokona olyan fajta, ami már a föld felett növekszik. A zöldspárga éppen a napfény hatására nyeri el a színét, így magas a klorofill-tartalma, valamint erősebb az íze is.
Áprilistól júliusig dúskálhatunk e friss zöldségben, amelynek ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. A spárga nagyon egészséges, hiszen nem tartalmaz koleszterint és zsírt, viszont magas a rosttartalma és enyhén vízhajtó hatású. Ha spárgát szeretnénk vásárolni, mindig roppanós, lédús zöldséget vegyünk, de vigyázzunk, mert a vastagabbak fásak lehetnek. Lehetőség szerint mindig annyit vásároljunk, amit azonnal fel is használunk.
Jó tudni, hogy a zöld spárga kevésbé fásodik, így az előkészítése is egyszerűbb. Viszont igazán finom krémlevest fehér spárgából készíthetünk. Nem kell hozzá más, csak spárga só, bors és tejszín.
Felhasználása sokoldalú
Aromájához a nagyon erős fűszerek nem illenek, de a petrezselyem, a metélőhagyma, a kapor kiválóan harmonizál vele. Tökéletes sült húsok, halak mellé, salátákhoz, de akár grillezhetjük is. Igen kedvelt a sonkába tekert, sajttal besamellel tálalt fogás.
Már az ókorban kedvelt étel volt, sőt, a görögöknél a spárgát gyógyszernek, az emberi szervezet tisztítójának is tekintették. A vitaminok közül legtöbbet a B-vitamin-csoport tagjaiból és E-vitaminból tartalmazza, de van benne C-vitamin is. A frissen préselt spárgalé hatásosan lúgosít.
A legnagyobb kultusza Franciaországban, Spanyolországban és Németországban van, de világviszonylatban legnagyobb termelője ma is őshazája, Kína.
Recepttipp
Spárgalepény
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- ½ dl víz
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
Hozzávalók a feltéthez:
- 80 dkg spárga
- 100 g tejföl
- 3 tojás
- szerecsendió
- bors, só
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, és a hűtőben egy órán keresztül pihentessük.
Ezalatt a spárgát tisztítsuk meg, és forrásban lévő vízben 15 perc alatt főzzük puhára. A fejeket vágjuk le, a szárát pedig szedjük darabokra.
A tojásokat a tejföllel keverjük habosra, fűszerezzük és végül adjuk hozzá a spárgát.
A tésztát nyújtsuk ki, tegyük egy kivajazott formába, és öntsük rá krémet, majd a levágott spárgafejeket rakjuk a tetejére.
Előmelegített sütőben süssük meg.