Ezt a 3 fásszárút májusban kell metszenünk

Ezt a 3 fásszárút májusban kell metszenünk

Formás kertlakók.

Nem pihen a metszőollónk májusban sem, akad olyan növény a kertben, melyet épp ekkor kell visszavágnunk. Nézzük a leggyakoribb 3 fajt!

Rozmaring

A rozmaringot a virágzást követően kell metszeni, ami viszonylag korán érkezik el, a növény ugyanis az előző évi hajtásokon hozza virágait. A régiótól függően erre április végén-májusban kerül sor. Amennyiben a virágzás nem érdekel bennünket, késő télen vagy tavasszal is metszhetünk.

A technika nagyon egyszerű: minden előző évi hajtást távolítsunk el, kivéve a néhány centiméter hosszú csonkokat. Lényeges, hogy ne vágjunk vissza a bokrot az öreg, fásodott, lombtalan részekig, mert azokból csak gyengén hajt ki újra. Az úgynevezett alvó rügyeket ez a növény aligha képes aktiválni. Ha idővel a bokor túl tömött lesz, az egyes hajtásokat teljes egészében kivághatjuk, a koronát szellősebbé tehetjük, ugyanez vonatkozik az elfagyott hajtásokra is. Nagyon fontos, hogy minden évben metsszük, mert a mediterrán fűszernövény így marad kompakt és így nem kopaszodik fel.

fasszarut majusban metszenunk 02

Rózsalonc

A rózsalonc többnyire május közepére befejezi a virágzást, ekkor érkezik el a metszéshez ideális időpont. Azonban nem kell minden évben visszavágnunk, csupán 2-3 évente tegyük szellősebbé, világosabbá a koronát. A legidősebb ágakat távolítsuk el, a talajhoz közel visszavágva. A metszés maga az aranyvessző metszéséhez hasonlít.
Ezzel a vágással ellensúlyozzuk a növény természetes öregedését, az életerős és virágban gazdag marad. Annak érdekében, hogy idővel a bokor ne kopaszodjon fel, csak onnan szabad az ágakat eltávolítani, ahol az új hajtások már jönnek. Amennyiben ezek hosszúak és nem ágaznak el, egyszerűen vágjuk vissza őket harmadukra-felükre, hogy elágazásra serkentsük.

fasszarut majusban metszenunk 03

Fenyő kerti bonsai

A fenyőket nyugodtan hagyhatjuk szabadon nőni, nem szükséges őket metszeni. Azonban akadnak, akik kerti bonsai fenyőt szeretnének nevelni, ezek kb. 2 méter magasra hagyott, formás növények. A kerti bonsai-ok esetében szükségünk lesz metszőollóra, azért, hogy a korona formás maradjon, az új hajtásokat minden évben el kell távolítani. Május közepéig az új hajtások általában nem olyan kemények, még le tudjuk törni őket, amint erősebben fásodnak, vegyük elő a metszőollót.

fasszarut majusban metszenunk 04

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR