Te gyökér, miért szeresselek?

Te gyökér, miért szeresselek?

A sárgarépa mellett a húsleveles elmaradhatatlan hozzávalója a petrezselyem. Állaga rostosabb, ezért nem mindenk kedveli. Miért ne toljuk a tányér szélére?

A növény a Földközi-tenger partjairól érkezett hozzánk, ahol a mai napig megtalálható vadon élő rokona. A petrezselyem levele és gyökere egyaránt fogyasztható, de ma már olyan fajtákat termesztenek, amelyek vagy sok levelet vagy szép, nagy gyökereket fejlesztenek. A magyar konyha egyik legrégebben használt zöldsége. Magas illóolaj- és vitamintartalma - levélzöldségként - már kora tavasszal elérhető. A termesztéséről már itt írtunk.

Petrezselyemgyökér

A petrezselyem - a sárgarépához hasonlóan - megvastagodott, tápanyagokat raktározó gyökeret fejleszt. A gyökérpetrezselyem-fajták hosszúkás, karcsú karógyökérrel rendelkeznek, amely megfelelően laza és tápanyagban gazdag talajban nevelve nem ágazik el. A gyökeret érdemes meghámozni fogyasztás előtt. Ritkán esszük főzés nélkül, ugyanis magas illóolajtartalma miatt rendkívül aromás íze van. A petrezselyemgyökér tartalmaz karotint is, ennél azonban jóval fontosabb számunkra a magas E-vitamin tartalma. Levelét a metélőpetrezselyemhez hasonlóan használhatjuk fűszerként vagy levélzöldségként.

Vaddisznóleves
Vaddisznóleves Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Metélőpetrezselyem

A leveléért termesztett petrezselyemfajták nagy lombot fejlesztenek, gyökerük azonban elágazó és vékony, nem érdemes kiszedni a földből. A metélőpetrezselyem levelei laposak és sötétzöldek; sokáig csak ez volt kapható a zöldségesnél. Néhány éve azonban a mediterrán országokban kedvelt fodros petrezselyem is divatossá vált.

Petrezselyem készül

Ennek illóolajtartalma sokkal alacsonyabb, hosszú főzési idő esetén elveszíti jellegzetes aromáját, ezért inkább az utolsó percben dobjuk az ételbe. Metélőpetrezselymet nevelhetünk a konyhaablakban, de csokorba szedve a piacon is megvásárolhatjuk a friss, üde leveleket. A virágágyások szélére ültetve dísznövénynek sem utolsó!

Egészséges petrezselyem

A petrezselyemgyökér és -levél illóolajtartalma gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő hatású. Levelével fűszerezhetjük a salátákat, a burgonyapürének mesés színt és ízt kölcsönöz, s talán nincs is olyan étel, amelyet ne lehetne feldobni egy csipet apróra vágott zöld fűszerlevéllel. A petrezselyem azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek fogyasztása csak mértékkel javasolt a vesekő-problémával küzdők számára, mivel oxalátképző hatással bír. Petrezselyemzöldet rágcsálva sok vitaminhoz juthatunk és elűzhetjük vele a fokhagyma szagát is.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR