Hogyan gondozzuk a rózsát ősszel?

Hogyan gondozzuk a rózsát ősszel?

Adjunk meg a rózsának ősszel is mindent, amire szüksége van!

A rózsánk iránti gyengéd és szerető gondoskodásunk ősszel abban nyilvánul meg leginkább, ha segítünk a növénynek felkészülni a hosszú, hideg télre. Tegyünk meg mindent, hogy a következő szezonban is egészséges, életerős és gazdagon virágzó legyen!

rozsagondozas osszel 02 

A legfontosabb kerti szerszám, amire a feladat elvégzéséhez szükségünk lesz, egy tiszta, éles metszőolló. Lássuk, milyen lépésekben javasolt haladnunk!

1. A rothadásos folyamatok megelőzése érdekében csípjük le a növényt elcsúfító, eső áztatta vagy elszáradt virágfejeket. A színes bogyótermést érlelő fejeknél elég, ha a szirmokat szedjük le, így még télen is gyönyörködhetünk a rózsa látványában.

rozsagondozas osszel 04

2. A növényen lévő utolsó, valamilyen betegség jeleit mutató leveleket is szedjük le. A leggyakoribb ilyen betegségek a diplokarponos levélfoltosság, a szürkepenész és a rozsda. A földre lehullott fertőzött leveleket szintén takarítsuk fel, mivel ezek átvihetik a betegséget egyik évről a másikra.

rozsagondozas osszel 03

3. Az ősz ideális időszak arra, hogy átültessük a rossz helyen lévő rózsatöveket egy számukra kedvezőbb helyre. Új töveket is ültethetünk, mivel azoknak ősszel elég idejük van arra, hogy jól meggyökeresedjenek még a tél beállta előtt.

4. Ilyenkor, ősszel metsszük le a bokros növekedésű rózsákról az elhalt, sérült vagy egymást keresztezve nőtt ágakat. A cél, hogy olyan nyitott ágszerkezetet kapjunk végeredményül, amely biztosítja az ágszerkezet belsejében is a szabad légáramlást.

rozsagondozas osszel 05

5. A magas növésű bokros fajtáknál a szárakat rövidítsük meg, hogy kevésbé tegyenek kárt a növény gyökérzetében a lökésszerűen érkező téli szélviharok. Ahol csak lehetséges, a metszést egy-egy kifelé nézű rügy felett ejtsük.

6. A magastörzsű, gömb koronájú fajták esetén ritkítsuk a koronát. A túlságosan tömött ágrendszer sérülékennyé teszi a rózsát: belekaphat a hivaros szél és az egész növényt szárastól kitörheti.

Korábban írtunk róla:

Szeptembertől edzeni kell a kerti rózsát

Hogyan kell metszeni a kerti rózsát?

Házi szerekkel a kiskertek 4 leggyakoribb rózsabetegsége ellen

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR