Saját fűszerkertet szeretnél? Így fogj bele

Saját fűszerkertet szeretnél? Így fogj bele

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a fűszerkert tervezéséhez, kialakításához és ápolásához. Akár a hétvégén belefoghatsz!

Szeretnél saját fűszerkertet, de nem tudod, hogyan fogj bele? Semmi vész! A fűszerkert telepítése az egyik legegyszerűbb kerti foglalatosság. A fűszernövények termesztése pedig kifejezetten jó választás az újonc hobbikertészek számára a kertészkedés megkezdéséhez. Az alábbiakban bemutatjuk, mely lépésekkel kezdjük meg saját illatos fűszerkertünk művelését.

A fűszerkert helyének kiválasztása

Az otthon is termeszthető legtöbb fűszernövénynek alapvetően két dologra van szüksége: napfényre és jó vízelvezetésű talajra. Ez azt jelenti, hogy annak mérlegelésekor, hová is telepítsük a fűszerkertet, figyelembe kell vennünk, hogy az adott helyen legalább napi 6 vagy annál több órán át érje napfény a növényeket, a talaj pedig megfelelő vízelvezetésű legyen.

Sokak számára az is szempont a hely kiválasztása során, hogy a fűszerkert kényelmesen elérhető legyen. Ha tehát a fűszerkertet a ház vagy a konyha közelébe telepítjük, megkönnyítjük a növényekről való "szüretelést".

Fűszerkert

A talaj előkészítése a fűszerkert telepítése előtt

A fűszerkert helyének kiválasztása után elő kell készítenünk a talajt. Ha a talaj nagyon homokos vagy agyagos, keverjünk hozzá jó sok komposztot. Ha a talaj megfelelő állagú, még akkor is beledolgozhatunk némi komposztot, ezzel ugyanis további tápanyagokhoz juttathatjuk a fejlődő fűszernövényeket.

Fűszernövények termesztéséhez ne használjunk komposztált trágyaféléket. Ezeknek ugyanis jellemzően magas a nitrogéntartalmuk, ami ugyan meggyorsítja a fűszernövények növekedését, viszont csökkenti az ízük, aromájuk intenzitását.

A fűszerkertben termesztendő fűszernövények kiválasztása

Hogy milyen fűszernövényeket fogunk termeszteni a kertünkben, elsősorban a saját egyéni ízlésünk és preferenciánk kérdése. Szinte minden fűszernövény legalább egy szezont megél a fűszerkertben. Egyesek pedig évről évre megújulnak. Következzen néhány a leggyakoribb és legközkedveltebb fűszernövények közül, amelyekkel a kezdő hobbikertészek is sikerrel járhatnak:

  • bazsalikom
  • kapor
  • menta
  • metélőhagyma
  • oregano
  • rozmaring
  • zsálya

A fűszernövények elültetése és gondozása

A fűszernövényeket ültethetjük magról vagy előrenevelt palántaként. Ez utóbbi az egyszerűbb, de ha szűkösebb a költségvetésünk, nevelhetjük magról is a növényeket, amely szintén nem olyan nagy ördöngösség. A növények elültetése után gondoskodjunk arról, hogy heti kb. 50 mm esővizet kapjanak a növények.

Arra is figyeljünk, hogy gyakran szüreteljünk a növényekről. Sok újonc hobbikertész először fél lecsipegetni a fűszernövények leveleit, attól tartva, hogy ezzel kárt tesz bennük. Ez azonban nem így van, ennek pont az ellenkezője az igaz. A gyakori betakarítás hatására a növény újabb és újabb leveleket hoz, amely növeli a leszedhető levelek mennyiségét.

Fűszerkert

A szezon végén a leszedett leveleket megszáríthatjuk vagy akár le is fagyaszthatjuk, így egész évben élvezhetjük a friss fűszernövények ízét. A fűszerkert létrehozására és gondozására szánt időnk busásan megtérül tehát. A fűszernövények szép színfoltot alkotnak a kertben, nagyszerű aromájukkal pedig hasznunkra válnak a konyhában.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR