Katángkóró: kávépótló és delikát saláta

Katángkóró: kávépótló és delikát saláta

Az égszínkék szépség hasznos és ehető növény, amely szinte minden útszélen megtalálható.

A katángkóró vagy a botanikusok által javasolt kettős magyar nevén mezei katáng az egész földrészünkön elterjedt útszéli gyomnövény. De egy pillanatig sem szabad lebecsülnünk páratlanul széleskörű hasznosságát. Először is gyönyörű égszínkék virágai vannak, sokan ezt hiszik búzavirágnak (pedig az egy másik fészkesvirágú növény).

Csak délelőtt gyönyörködhetünk benne, délután már nem

A katáng sajnos csak napkeltére nyílik, és délben már csukódik is, ezért kerti dísznövényként nem terjedt el, de a virágóra készítők soha nem feledkeznek meg róla. A régies kóró név nem túl hízelgő, de nagyon találó, mert a vastag gyökereivel áttelelő évelő növény ősszel elszáradó, föld feletti részei sokáig kóróként állva maradnak; őseink kerti seprűt kötöttek belőle. A katáng tudományos neve Cichorium intybus, sokaknak ismerősen cseng majd, mert az aprított pörkölt gyökeréből készül a cikória kávé, amely eredetileg háborús kávépótlék volt, de mára elterjedt koffein-mentes gyermek ital.

Ez a növény termi a cikória salátát is

A katángot más célra is nemesítik; egy szintén vastag gyökerű változatot ősszel kiásnak, a “lefejezett” gyökereket télen sötétben halványítva nedves homokban hajtatják. A majdnem hófehér arasznyi rügy az endívia saláta alapanyaga. A magról vetett itáliai változat az eredetileg lila, de mára már a szivárvány minden színében termesztett radikkió (radicchio, vörös cikória) szintén saláta.

Takarmánynak sem utolsó!

A mezei katángot a természetben többnyire csak virágzásban vesszük észre, a nagy méretű nyeles kacúros tőleveleit és a fölső, kisebb szárölelőket kevesen figyelik meg. De az Újvilágban, ahol a katáng nem honos, pont erre figyeltek. Fel-nem-magzó, azaz virágszárat nem hozó fajtákat nemesítettek, és ezek legeltetve, kaszálva, silózva kitűnő állati takarmánynak bizonyultak.

Sok modern egészséges étel alapanyaga a katáng

21. századi felismerés, hogy a katáng magas inulin tartalma is hasznos lehet. Az inulin természetes cukor és keményítő helyettesítő, valamint a divatos joghurtok prebiotikus kiegészítője. Mindezek csak az alapvető tudnivalók az útszéli csodanövényről, a katáng minden része gyógyhatású, virága versek, mondák és festmények szépséges ihletője.

katangkoro kavepotlo 02
A búzavirág is kék, de a katáng még kékebb

katangkoro kavepotlo 03
A katáng nem csak haszonállatok tápnövénye

katangkoro kavepotlo 04
Egy modern és egy nosztalgia kávé katángból

katangkoro kavepotlo 05
Katángkóró habitusa

katangkoro kavepotlo 06
Mezei katáng délelőtt nyíló virága

katangkoro kavepotlo 07
Mezei katáng kacúros tőlevelei

katangkoro kavepotlo 08
Katángkóró égszínkék virágai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR