Sárgul, barnul a babérmeggy levele? Ezek a leggyakoribb okok!

Sárgul, barnul a babérmeggy levele? Ezek a leggyakoribb okok!

Jól regenerálódik.

A balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) népszerű a kertekben: sövényként, belátásgátló takaróként, de szoliterként is ültetik. Sokan már a 21. század tujájaként hivatkoznak rá. Azonban a robusztus növény is senyvedhet, ennek gyakori tünete, hogy sárgulnak, barnulnak a levelei. Bármi is az oka, a sárguló, barnuló ágakat metszéssel távolítsuk el, a babérmeggy nagyon jól regenerálódik, hamar kihajt.

A tünetek mögött legtöbbször az alábbi okok húzódnak:

Talajtömörödés és pangó víz

A babérmeggy alapvetően nem támaszt nagy igényt a talajjal szemben, napon és árnyékon is megél. Azonban a nedves, rosszul szellőző talajon az örökzöld szenved. Mivel mélyen gyökerezik, a jól szellőző, altalajig laza közeget részesíti előnyben. A tömörödött rétegek, amelyekben az esővíz felhalmozódik, a növények rothadását, a levelek hullását okozzák.

Amikor a pangó víz vagy a talajtömörödés a sárga levelek oka, ez elsősorban az első néhány évben jelentkezik és így még érdemes újra kiásni a növényt és meglazítani alatta a földet, majd újból elültetni. Ajánlott durva építési homokot a talajba dolgozni, így lazább marad a közeg, a víz jól el tud folyni.

Napégés vagy fagy miatti kiszáradás

Jó vízellátás mellett a babérmeggy gond nélkül fejlődik a teljes napsütésben is. Száraz talajnál viszont az árnyékosabb helyet kedveli, mert a levelek megégnek a napon. Amikor télen a talaj fagyott, szintén megéghetnek a napon a levelek – ezt fagy miatti kiszáradásnak nevezik. A napégést arról ismerjük fel, hogy a levelek nem mind sárgulnak, barnulnak, hanem általában csak a hajtások csúcsán, különösen a napfénynek kitett részeken, a fagyszáradásnál viszont az egész ágak sárgák, szárazak.

Elsősorban a nagylevelű fajták veszélyeztetettek, például a ‘Rotundifolia’, a ‘Caucasica’ vagy az ‘Etna’ viszont robusztusnak számít. Az öntözés a fagyszáradás ellen is segít, feltéve ha a talaj nem fagyott. Az egyes növényeknél a gyapjúfólia-takarás is megfontolandó és az őszi káliumtrágyázás is növeli a növény faggyal szembeni ellenálló képességét.

Nem megfelelő vízellátás

A babérmeggy meglehetősen jól tűri a szárazságot, szárazabb homokos talajon is megél, de a szomjazás jelei is lehetnek a sárga levelek. Ezek a kemény, örökzöld levelek sokkal lassabban reagálnak, mint a lombhullató fák levelei, így gyakran az aszály jelei már csak akkor mutatkoznak, amikor a vízellátás normalizálódott.

A megfelelő vízellátás érdekében a babérmeggyet lombbal vagy más szerves anyaggal mulcsozzuk. Ez elsősorban a homoktalajoknál fontos, amelyek víztározó képessége korlátozott. A mulcs alatt a talajélet is egészségesebb, a giliszták, más szervezetek humuszkészítő tevékenységének köszönhetően.

Levéllikasztó gombabetegség

Ha a levelek egy része szabálytalanul sárga, márványos, vagy foltok, lyukak vannak rajta, akkor vélhetőn a levéllyukacsosodást okozó levéllikasztó gombával vagy sztigminás betegséggel (Stigmina carpophila) állunk szemben.

Akut fertőzésnél a fertőzött leveleket és hajtásokat metszőollóval vágjuk le a fiatal növényeknél, végül egy gombaölővel kezeljük. Ha az idős növények fertőződnek, általában elegendő a környezetbarát, kéntatalmú szerekkel való kezelés a fertőzés megakadályozása érdekében.

Tápanyaghiány

A sárga levelek a tápanyaghiány jelei is lehetnek. Amikor a levélér is sárgul, ez legtöbbször nitrogénhiányra utal, ha zöld, de élesen körülhatárolt, akkor vélhetően a vas hiányzik. Mindkét esetben megfelelő műtrágyákkal orvosolható a hiány. A vashiány oka lehet a nagyon magas pH-érték is. Ez esetben érdemes a biztonság kedvért tesztelni a talaj kémhatását. Ha tavasszal négyzetméterenként 2-3 liter komposzttal ellátjuk a növényt, akkor biztosítva lesz számára minden tápanyag.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR