Segítség, mitévő legyek, ha elfagytak a növényeim?

Segítség, mitévő legyek, ha elfagytak a növényeim?

Áprilisi rossz tréfa.

Hóesés és fagy áprilisban: az utóbbi években nem először fordul elő, hogy a tavaszra készülődő kert fehérbe öltözik. Reggel szomorú látvány várja a kertészt, aggódik a már virágzó fákért, cserjékért, kiültetett palántákért. Ne essünk teljesen kétségbe, sok növény újra ki fog hajtani.

novenyeim elfagytak 04

Gyors körbenézés a teraszon

A teraszon és balkonon lévő növények esetében hamar láthatóvá válik a fagykár, gyakran a repedezett cserép is jelzi a problémát. Ha a föld is megfagy, a gyökerek nem jutnak vízhez, így a növények tulajdonképpen kiszáradnak. Mindenekelőtt az örökzöldek érintettek és azok a növények, amelyek szeles helyen vannak. A felpuhult szárak, barnuló levelek, virágok fagykárosodást jeleznek.

A kerti növények közül számos a fagy elmúltával újra kihajt, tehát ne rohanjunk azonnal fejszével kivágni őket. Például a szabadban lévő fuksziákra igen jellemző, hogy miután visszafagytak, alulról újra zöld hajtásokat hoznak. A balkáni babérmeggy, amelynek levelei és levélcsúcsai barnulnak, egy visszavágást követően zöld, friss hajtásokkal örvendeztet meg minket. A rododendron sajátos stratégiával védekezik: összepöndöríti a leveleit, így kisebb felületen érheti a károsodás. Emellett a sejtek több cukrot tárolnak, így a fagypont csökkentésével is mérséklik a károkat.

novenyeim elfagytak 02

A gyümölcsfák szomorú látványt nyújtanak

A fagyás első tünetei, amikor a virágok, például a meggy fiatal hajtásai hirtelen hervadásnak indulnak (ezeket a sérült, barna részeket vágjuk le). A fagykár azonban nem feltétlenül válik azonnal láthatóvá. Számos gyümölcsfa csak némi idő elteltével kezdi a kisebb terméseket ledobálni. Az almák esetében az is előfordulhat, hogy a termés megmarad, a szüretnél vesszük majd észre, hogy gyűrű alakú rozsdafoltok borítják. Ettől még a gyümölcsöt elfogyaszthatjuk.

A cseresznyefa is gyakran a virágok, terméskezdemények lepotyogásával válaszol. Az is előfordulhat, hogy a megtermékenyítés marad el, a méhek ugyanis a fagyos napokon nem repülnek.

A fáknál, különösen a gyümölcsfáknál a fagy a kéreg berepedezéséhez is vezethet. A tűző nap tovább növeli a károsodás veszélyét. A napsugarak ugyanis felmelegítik a törzs egyik oldalát, miközben a másik, amelyik árnyékban van, fagyos, így a hőmérséklet-különbség feszültséghez vezet, a kéreg bereped. Sokan a törzs fehérre meszelésével próbálnak védekezni. A juhar például különösen kitett ennek a károsodásnak. Fontos, hogy kezeljük mielőbb ezeket a repedéseket, mert ha mélyebbre húzódnak, még nagyobb károsodást szenved a fa.

A fagykárokat a fa a szokásosnál gyorsabb növekedéssel igyekszik kompenzálni. Ez ellen mindenképpen tennünk kell, amit metszéssel orvosolhatunk. Fontos ugyanis, hogy ne csak hajtásokat hozzon a növényünk, hanem a termésre is fordítson energiát. El kell távolítanunk a fattyúhajtásokat, a túl sűrűn vagy befelé növő hajtásokat.

novenyeim elfagytak 03

Védekezés öntözéssel

Amennyiben fagyokat mondanak, érdemes felkészülnünk, hogy minél kisebb károsodással vészelje át a kert a hideg napokat. A növényi részek só- és ásványi anyag tartalmuk miatt -1 és -3 °C között fagynak el, a víz, a nullafokos fagypontjával tehát előnyt élvez. Fagyvédelmi öntözésre alacsony intenzitású mikro-szórófejeket alkalmazhatunk. A vízpermet fagyása során hőt ad le, így védve a növényeket, majd, mivel a jég hőátadási képessége gyenge, burokként védi a lehűléstől a rügyeket. Ez a módszer persze csak az enyhébb fagyoknál lehet hatásos.

Az esetlegesen már kiültetett nyári virágok, például a dália egyáltalán nem tolerálják, ha fagypont alá csökken a hőmérséklet. Már az első fagy hatására teljesen összeomolhatnak a növények, barnulnak, puhává válnak, lekonyulnak. Ha fagyok várhatók, mindenképp hozzuk be ezeket a növényeket, amíg újra melegebb lesz az idő!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR