Segítség, vegetáriánus lett a házikedvencem!

Segítség, vegetáriánus lett a házikedvencem!

Kiköpi a cicád a lazackockát? A kutyád még a látványát sem bírja a közepesen átsült steaknek? Lehet, hogy vega lett... Tényleg lehet?

Vegának lenni divatos és állítólag egészséges is; azt ugyan nem értem, miért. Semmi gond nincs ezzel, hiszen felnőttként hozhatunk efféle döntést, mondván, hogy miattam ne öljenek meg még egy állatot. (A'sszem mindenképpen levágják, de a szándék ennél fontosabb.) Olyan humanoid is van, aki egyszerűen nem szereti a hús ízét – mert nem kóstolta anyám csodás tejfölös csirkéjét. Vagy másért, mindegy. De mi a helyzet akkor, ha kutyánk hátat fordít a húsos falatoknak? Vajon beteg? Vagy szolidaritást vállal állattársaival?

Vega nagycica

Volt egy híres oroszlános sztori, főszereplője Tyke, az Afrikából megmentett nagycica, aki nem akart húsfélét falni. A gondozók horrorisztikus módszerekkel próbálkoztak, hogy húsevésre bírják, például vért csöpögtettek a tejébe. De a ciculi rá se bírt nézni a húsokra, viszont imádta a tejbe áztatott müzlit, s mellé főtt tojást, magvakat rágcsált. Bár a tudomány mai álláspontja szerint őt az evolúció véres cafatok falására specializálta, Tyke három év alatt annyit nőtt, mint egy hagyományos koszton élő nagymacska. Pedig a húsevő állatok emésztőrendszere túlnyomó többségben állati fehérjét bontó enzimeket tartalmaz, sőt a növények bizonyos összetevőit egyáltalán nem tudják megemészteni.

Aszkéta kutya

A kutyák egy része szívesen fal gyümölcsöket is, esznek almafalatkákat, szilvát és szőlőt, de olyanról is hallottunk már, hogy a kutyuli lelegeli a szamócát a kertből, leeszi a diót a fáról. A szakik szerint ennek több oka is lehet. Egyrészt a blökinek is lehet kedves a gyümölcsök édes íze, de a legtöbbször emésztési zavarok miatt fanyalodnak a vega kosztra. A gyümölcsökben található savak segítenek feldolgozni a nehezebb, zsírosabb kajákat is. Nem kell megakadályozni a kutya vega törekvéseit, kivéve akkor, ha a csonthéjasok magját (barack, szilva, meggy, cseri) is szereti. Ezekből csak keveset adjunk-engedjünk, mert nagy mennyiségben enyhe mérgezést okozhatnak.

Kutya

A macska kicsit más ügy

A cicák emésztőrendszere sokkal rövidebb, mint a kutyáké és kevesebb enzimet is tartalmaz, ezért a megfelelő fejlődéshez mindig meg kell kapniuk a számukra fontos fehérjéket. Az állati és növényi fehérjék kémiailag hasonló felépítésűek ugyan, tehát aminosavakból állnak, de azok összetételében már több különbség is van. Egy húsevő szervezetnek olyan enzimjei vannak, amelyek az állati fehérjékre specializálódtak, ezért a növényekből nem képes pótolni az igényeit. A cicáknak ezért a vegetáriánus tápok mellett még több kiegészítő vitaminra és ásványi anyagra van szükségük.

Macska

Csak fokozatosan!

Ha tudatosan akarjuk átállítani kedvencünket vegetáriánus kosztra, akkor sok szempontot kell figyelembe vennünk. Ezek közül a legfontosabb, hogy az állat igényeit ismerve minden szükséges tápanyagot és vitamint pótoljunk, amelyet az állati eredetű táplálék kizárása miatt nem kap meg kedvencünk. Talán a legegyszerűbb, ha eleve vegának neveljük őket. Ha felnőtt állatot kell növényalapú táplálkozásra átállítani, akkor a fokozatosság a jelszó. Ha túl hirtelen vonjuk meg tőle a megszokott kaját, akár meg is betegedhet, de immunrendszere mindenképpen legyengül. A piacon számos vegetáriánus állati eledel és táplálékkiegészítő kapható, csak győzzünk választani! De ennél még fontosabb, hogy az „ami jó nekünk, jó a kutyának is" elv ebben az esetben is végezetes lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR