Szobanövények 'átalakításával' szuper méregtelenítő házi légtisztítókat kaphatunk

Szobanövények 'átalakításával' szuper méregtelenítő házi légtisztítókat kaphatunk

Zöld máj.

A lakások levegője számos mérgező anyagot tartalmaz, a kemikáliáktól kezdve az épületből és a bútorokból kipárolgó gázokig és toxikus anyagokig (például ragasztó, ami a kanapéból jut a levegőbe). Akad cigarettafüst, illatanyag a textíliákat lágyító öblítőkből, klór a vízből. A jó hír az, hogy a szobanövények segíthetnek, javítják a beltéri levegő minőségét, csökkentik a szennyezőanyagok mennyiségét, megszűrik a levegőt.

szobanoveny meregtelenites 02
KLPA (Joshua Kulpa)

A kutatók azonban már egy lépéssel továbbmentek, és beépítették egy nyúlgén szintetikusan előállított változatát egy szobanövénybe. A P450 2e1 vagy 2E1 nevű gént mi, emberek is hordozzuk, ahogyan számos emlős is. A gén egy enzimet kódol, amely segít bizonyos kemikáliák lebontásában. Az embernél a májban található, és akkor kapcsolódik be, ha alkoholt iszunk, de nem képes a légszennyezés hatásainak kiküszöbölésére.

Az elképzelés szerint növénybe építve egy ún. "zöld májat" tudnak létrehozni, egy olyan növényt, amely a levegőt hatékonyabban szűri, egyfajta méregtelenítőként működik – ahhoz hasonlóan, ahogy a máj az emberi szervezetben.

szobanoveny meregtelenites 03

Journal of Environmental Science and Technology  által nemrégiben publikált tanulmány szerint a módosított növények kielégítő detoxikáló aktivitást mutattak, hasznos mértékben tudtak eltávolítani egyes szennyezőanyagokat a levegőből, így például a rákkeltő benzolt és a kloroformot.

A laboratóriumi tesztek során a genetikailag megváltoztatott növény a kloroform mennyiségét 3 napon belül 82%-kal csökkentette, és 6 napon belül teljesen eltüntette. A benzol mennyisége is jelentősen csökkent – 8 nap alatt 75%-kal esett vissza. A kontrollnövények semmiféle hatást nem mutattak.

Az emberek keveset beszélnek és keveset tudnak a beltéri mérgekről, talán azért, mert nem sokat tehetnek ellene.

szobanoveny meregtelenites 04

A kísérlet egy fontos megfigyelése, hogy a növények akkor tudtak a leghatékonyabban "működni", ha a levegő rendszeresen áramlott a leveleik körül, enélkül a folyamat sokkal lassabb volt, különösen olyan környezetben, ahol a toxinanyagok kevésbé koncentráltan voltak jelen, mint a laboratóriumi körülmények között (az otthonunk is ilyen például).

A kutatók szerint nagyon stabil méreganyagokról van szó, ezért nagyon nehéz megszabadulni tőlük. Nagyszerű lehetőség lenne, egyszerűbb, költségkímélőbb és fenntarthatóbb, ha a folyamat működne a szobanövények "átalakításával".

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?