Szoríts helyet a fűszerkertben ennek a 6 különleges bazsalikomnak!

Szoríts helyet a fűszerkertben ennek a 6 különleges bazsalikomnak!

A királyfű a fűszerek királya.

A bazsalikom az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszerünk, ott a helye a tésztákon, a salátákban, a pesztókban. A fűszer népi neve királyfű, és már az ókori görögök is a fűszerek királyának tartották. Az Afrikából és Ázsiából származó növény nélkül elképzelhetetlen a mediterrán konyha.

6 kulonleges bazsalikom 02

A 40-50 cm magas, egynyári, lágyszárú fűszernövényt akár a kertben, akár a balkonon vagy az ablakpárkányban is nevelgethetjük. A növény gyógynövényként is ismert, cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. Közismert étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.

6 kulonleges bazsalikom 04
nyuepik

Rendkívül vízigényes, naponta többször ajánlatos öntözni. Napos, szélvédett helyen érzi jól magát. Hajtásait mindig felülről csípjük le, így újabb és újabb hajtások növesztésére sarkalljuk a növényt.

Érdemes megismerkedni a különleges fajtáival is, melyek limonádéba, teába, salátába téve változatos ízeket varázsolnak az asztalunkra. Az elmúlt években számtalan bazsalikomfajta jelent meg, akár vetőmagként, akár palántaként hozzáférhetőek. Ezek a levelek nagyságában, aromájukban, színükben, illatukban is eltérhetnek egymástól.

A kisebb levelű görög bazsalikom igénytelenebb, apró leveli tömöttebb, bokros formába rendeződnek. Alacsonyabb termetű, intenzív illatú.

A genovai bazsalikom viszont nagylevelű fajta, akár 45-60 cm magasra is megnő, nagyon aromás, de érzékenyebb, igényesebb.

A lila bazsalikom különleges színfoltot jelent a salátákban. Létezik olyan változat is, ahol a levelek tarkásak, máshol egyneműen lilásak, bíborak.

6 kulonleges bazsalikom 03
Jessica A. Tucker

A thai bazsalikom édesgyökér-aromájú különlegesség, ami az ázsiai ételekbe, levesekbe remek ízesítő. A vietnámi és thaiföldi konyha egyik alapfűszere.

A fahéjillatú bazsalikom 50-60 cm magasra növő, különleges fahéj-aromájú bazsalikom, lilásrózsaszín virágokkal. Saláták, desszertek ízesítésére, teakészítésre használhatjuk.

A citromillatú bazsalikom sajátos illatú levele pedig limonádékba, szörpökbe, desszertekbe is jó választás lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR