Tavasszal díszítik a kertet az aranysárga héricsek

Tavasszal díszítik a kertet az aranysárga héricsek

Sárga gömbök.

Már kora tavasszal megjelenhetnek a különböző héricsek a kertünkben, sőt, akár tél végén is. Szépséges, fényes, aranysárga virágaival hódít a boglárkafélék családjához tartozó tavaszi hérics (Adonis vernalis). Nem csak a virágok, de a finoman szeldelt levelek is figyelemreméltók. A kb. 30 cm magasra megnövő évelő április-májusban bontja szirmait. A Magyarországon védett faj főleg száraz gyepeken, legelőkön fordul elő. A kertünkben napos helyre, meszes talajba ültessük, jól mutat a sziklakertekben. A növény szívglikozidot tartalmaz, amely mérgező, akár szívleállást is okozhat.

aranysarga hericsek tavasszal 02

aranysarga hericsek tavasszal 06

aranysarga hericsek tavasszal 03

Még korábban nyílik a Japánból származó másik héricsfaj (Adonis ramosa), amely a fagymentes talajokban már januárban szirmot bonthat. Már jóval a levelek megjelenése előtt a hajtások áttörik a talajt, akár a hótakarót is, és megjelennek a sárga gömböcskék. Ez a faj a friss, nedves, agyagos, mészben szegény talajokat kedveli.

aranysarga hericsek tavasszal 04

Az amuri hérics (Adonis amurensis)  szintén korán, február-márciusban bontja szirmait. Ez a faj vadon él Japánban, Kínában, Koreában, Szibériában a lombhullató erdők szélein. Éppen ezért a kertünkben félárnyékos helyet, humuszban gazdag, semleges-savanyú talajt igényel.

aranysarga hericsek tavasszal 05

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR