Vadon nem szabad gyűjteni, de a kertbe bárki, bármennyit ültethet. Több szempontból is megéri.
A tavaszi vagy orvosi kankalin a kankalinfélék családjába tartozó, Közép-Európában honos évelő növény. Hazánkban füves erdőszéleken, homokos erdők, bükkösök aljnövényzeteként él.
Főleg az Északi-középhegységben és Dunántúlon, az Alföldön ritkán fordul elő tömegesen. A legismertebb vadvirágaink egyike.
A gyöktörzs vörösesbarna felszínén látszódnak az előző évek tőkocsány-hegei. A támasztógyökerek 1-2 mm vastagok, halványsárga vagy világosbarna színűek.
Leveli tőállóak, nyélben keskenyedő, tojásdadok, szélük enyhén csipkézett. A levél hátoldala ezüstös, gyakran molyhos. A fiatal levelek a főér mentén hátrakunkorodnak.
Virágai halvány sárgák, a levéltelen tőkocsány csúcsán ülnek. Harang alakúak, bókolók, csészéjük kissé felfúvódott. Érdekessége, hogy a virágon belül különböző hosszúságú bibék vannak azért, hogy az önporzást megakadályozza. Április-májusban virágzik, toktermése van, amely csészebelsejében képződik.
A növény virágait és a gyökerét gyűjtik márciustól májusig, a virágokat csésze nélkül szedik. Minden kankalinfaj virágának szedése tilos! A gyökere jellegzetes szagú és csípős íze van, a virágdrog illata a mézhez hasonló. A gyógyhatású rokon fajok, a szártalan kankalin enyhe teleken már decemberben nyílik, és a sugárkankalin nálunk csak hegyvidéken fordul elő.
Kémiai alkotórésze a virágban: Kevés illóolaj, szaponinok, karotinoidok, flavonoidok.
A gyökérben kevés cseranyag, keserűanyagok, szaponinok, cukrok vannak.
A gyökeret főzet formájában felső légutak gyulladásos, hurutos megbetegedésekor fogyasztják. Egy kávéskanál porított gyökeret másfél dl vízben 5 percig főzünk, majd szűrés után 2-3 óránként egy-egy csészével langyosan megisszuk.
A virágból készült teát csak forrázni kell, majd 10 perc állás után leszűrni. Napjában többször fogyaszthatjuk felső légúti hurutok, köszvény és reuma esetén.
Külsőleg mindkét kivonatot köszvény, reuma ellen bedörzsölő-szerként is használják. Virágaival ételeinket is díszíthetjük. A népi gyógyászat idegnyugtató teakeverékben használja.