Tavasszal feltűnően sok a sárga virág, ezek vonzzák a beporzókat

Tavasszal feltűnően sok a sárga virág, ezek vonzzák a beporzókat

A cél: kitűnni.

Aki már viselt nyáron sárga pólót, az biztosan tudja, hogy ez a szín a legjobb választás, amennyiben szeretnénk, hogy tömegesen repüljenek ránk a muslicák vagy egyéb rovarok.

Ez az alapja a sárga csapdázó lapoknak is, amelyek a levéltetveket, liszteskéket vagy épp a cseresznyelegyeket gyűjtik össze. A sárga szín vonzza a legtöbb rovart, ezt pedig a tavaszi virágok tudják a legjobban kihasználni.

tavasszal sok sarga virag 02

A rovarok a tápanyagforrás felkeresésénél nem a csak a színre figyelnek, hanem az illatra, a virágnagyságra és -formára, valamint a pollen és nektár elérhetőségére is, de ugyanakkor a környezet és a virág közötti színkontraszt is befolyásoló tényező.

tavasszal sok sarga virag 03

Ennek fényében nem meglepő az, hogy miért virít olyan sok élénksárga virág tavasszal. Gondoljunk csak a nárciszra, a téltemetőre, a boglárkára vagy az aranyvesszőre. A tudósok azt feltételezik, hogy ez egyfajta jelzést jelent a virágot látogató beporzók számára. Ilyenkor még gyakran zord az időjárás, a nappalok rövidek, a nap pedig nem süt olyan erősen, mint nyáron. A sárga virágok viszont ekkor is biztosan kiemelkednek a környezetükből és még a gyengébben látó rovarokat is elvezetik a pollen- és nektárforráshoz.

tavasszal sok sarga virag 07

tavasszal sok sarga virag 05

tavasszal sok sarga virag 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR