Tavasszal ültessük a kert ékkövét, a koronás szellőrózsát

Tavasszal ültessük a kert ékkövét, a koronás szellőrózsát

Vágott virágként is mutatós.

Nem csak az ágyásban, de cserépben is nagyon szépen mutat a koronás szellőrózsa (Anemone coronaria). Intenzív színfolt, de vágott virágként a lakásban is gyönyörködhetünk benne. A boglárkafélék családjába tartozó faj közkedvelt évelő, gumós dísznövény.

koronas szellorozsa 05

A legjobb időpont ahhoz, hogy a gumók a földbe kerüljenek, a tavasz, leginkább március vége-április. A tavaszi ültetés előnye az őszivel szemben nyilvánvaló: a növényeknek van elég idejük megerősödni, begyökeresedni, jobban fejlődnek.

koronas szellorozsa 02

Az ültetéshez válasszunk meleg, mérsékleten napos és lehetőleg szélvédett helyet a kertben. A talaj legyen száraz, a pangóvizet feltétlenül kerüljük el! Tegyük a gumókat kb. 10 cm-es távolságra egymástól egy ültetőgödörbe, a gödrök legyen 2-3-szor olyan mélyek, mint amilyen nagy a gumó. Takarjuk őket földdel. Júniustól számíthatunk a virágok megjelenésére. Különféle színű fajtái léteznek már, a kékeslilástól az intenzív rózsaszínen át, a szépséges fehérig.

koronas szellorozsa 04

A koronás szellőrózsa a Földközi-tenger vidékéről származik, ezért az erősebb fagyokat nem viseli el. A hideg telű területeken mindenképpen fel kell szednünk télre a gumót, amint a lomb elszárad. Tavaszig egy sötét, hűvös helyiségben tároljuk a gumókat. Alternatív megoldás lehet, ha magát az ágyást takarjuk vastag lombréteggel vagy gallyakkal, hogy megvédjük a fagytól a növényt.

koronas szellorozsa 03

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR