Tavaszi kankalin, ami a németnek kulcs, az angolnak tehénlepény

Tavaszi kankalin, ami a németnek kulcs, az angolnak tehénlepény

Micsoda különbség! Kedves tavaszi virágunk, amelyet Európa népei egészen másképp látnak és neveznek.

Németül kulcs, angolul tehénlepény

A tavaszi kankalin (Primula veris)  a mérsékelt éghajlatú Európában általánosan elterjedt, lágyszárú, évelő növény, amely a talajbéli gyöktörzsével telel át. A tudományos név tavaszi “elsőkét” jelent, a magyar név állítólag – számomra nem túl meggyőzően – a kampó vagy kunkori virágállásból származik. Német nyelvterületen ezt a formát a népek kulcshoz hasonlítják (Schlüsselblume), és ez a kulcs csupa vonzó dolgot nyit; tavaszt, mennyországot, gyógyulást stb. A brit “cowslip” ezzel szemben az enyhébb értelmezés szerint is elcsúsztatja a tehenet, a csúnyább változat szerint a növény a tehénlepényből nő ki. Micsoda különbség! Tapasztalatom szerint ritka az ennyire eltérő látásmód európai szomszédoknál.

Így ismerjük fel

A tavaszi kankalin levéllemezei hirtelen elkeskenyedők, nyélrefutók, ráncosak-redősek, molyhosak, fiatalon a szélükön begöngyöltek. A virágok hosszú tőkocsányú ernyőben, rövid pelyhes kocsányokon, gyakran visszahajlóan állnak. A csészecsövek szögletesen hasasok, felfújtak, tágasak a pártacső körül. A sárga párta torkában öt narancsszínű folt van. A virág kellemes illatú.

Ahány faj, annyi virágforma

Mivel hazánkban is több kankalin faj honos, nem beszélve az idegen eredetű kerti változatokról, ezek a határozói bélyegek fontosak a tavaszi kankalin faj beazonosításához. A faj érdekessége még a szomszédos egyedek eltérő virágszerkezete az önmegporzás elkerülésére. Vannak kimagasló bibéjű és rövid porzójú virágok, valamint fordítva, rövid bibével és hosszú porzókkal. Ez az evolúciós többalakúság annyira bevált, hogy az idegenmegporzás révén nagyon változatos a faj, sőt a fajhibridek is gyakoriak, ami jócskán nehezíti a növényhatározó ember dolgát. A megporzó rovarok többnyire hosszú szájszervű poszméhek és lepkék.

Saláta és köhögéscsillapító gyógynövény

A spanyolok salátaként eszik is a kankalin leveleit, mi inkább csak gyógynövényként becsüljük, leginkább köhögéscsillapító teakeverékekben. Nálunk ritkán olyan tömeges a kankalin, hogy jó érzéssel megszedhetnénk a leveleit, mint az erdők alját dúsan borító medvehagymáét, de azért egyszer megkóstolnék egyetlen levelet a salátámban.

tavaszi kankalin 02
Tavaszi kankalin korai indulása

tavaszi kankalin 03
Tavaszi kankalin habitusa felülről

tavaszi kankalin 04
Tavaszi kankalin bókoló virágzata

tavaszi kankalin 05
Tavaszi kankalin virágai a felfújt csészékkel

tavaszi kankalin 06
Tavaszi kankalin virágai a narancsos foltokkal

tavaszi kankalin 07
Tavaszi kankalin virágai szemből nézve

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR