A repkényből illatos fűszer és saláta is készíthető

A repkényből illatos fűszer és saláta is készíthető

A kerek és a borzas repkény gyakori, gyűjthető, sokféle módon fogyasztható vadnövény.

A repkény szó számos falra kúszó és futónövényre vonatkozhat, leginkább a dísznövény vadszőlőkre és a borostyánokra, de itt most egy apró, földön kúszó, lágyszárú évelőről van szó.

Egy folt, egy klón

A kerek repkény (Glechoma hederacea)  a magyar erdők és mezők gyakori növénye, kertekben sokszor gyeppótló, talajtakaró. A termete nagyon változó, nedves árnyékos helyen akár 50 cm magasra, száraz napos fekvésben csak 10 cm magasra ágaskodnak a virágos szárak. A meddő hajtások viszont mindkét esetben elfekvők, talajhoz simulók, több helyen is legyökerezők. Így az egy foltban látható növényegyedek klónok, egyetlen példány ivartalan szaporulatai.

Illatos, mint a menta és kúszik, mint a borostyán

A négyszögletes száron keresztben átellenesen álló fényes kerek levelek megdörzsölve menta illatúak, a nemzetségnév a menta görög nevéből származik. A fajnév a borostyánra emlékeztető kúszó tulajdonságra utal. A lila, kék vagy rózsaszín, ajakos virágok általában kétivarúak, de előfordulnak hímsteril növények is. A nektártermelő virágok termékenyüléséhez fontos a rovarlátogatás.

Sajtba és sörbe is tehető

Az illóolajokban gazdag növény fűszernek is alkalmas, salátakeverékekben értékes az aromája. Réges-régen a sajtkészítéshez is használták a repkényt állati eredetű oltó helyett, és a sörfőzésnél is hasznos volt a komlót helyettesítő ízesítő és tartósító adalékként.

Kopasz vagy borzas-szőrös

A kerek repkény alapfajának levelei és szárai szinte teljesen kopaszok, de a szárazabb termőhelyeken elterjedtek a sűrű borzas szőrzettel borított növények. A borzas repkényt számos botanikus másik fajként (Glechoma hirsuta)  vagy változatként (Glechoma hederacea var. villosa)  azonosítja, de mivel hibridek és átmeneti alakok (Glechoma × pannonica)  is léteznek, laikus természetjáróként nem részletezem az elkülönítéshez szükséges – számomra is nehezen megfogható – határozói bélyegeket.

Az Európában honos barátságos kis növény Észak-Amerikában invazívan terjedő kellemetlen behurcolt gyom, azaz özönnövény.

repkenybol fuszer salata 02
Kerek repkény talajtakaró habitusa

repkenybol fuszer salata 03
Kerek repkény felálló virágszára

repkenybol fuszer salata 04
Kerek repkény fényes kopasz levelei

repkenybol fuszer salata 05
Kerek repkény álörvökben álló ajakos virágai

repkenybol fuszer salata 06
Kerek repkény virágai felülnézetben

repkenybol fuszer salata 07
Kerek repkény virága oldalnézetben

repkenybol fuszer salata 08
Száraz erdők borzas repkénye

repkenybol fuszer salata 09
Bozontosan szőrös repkény szár és levél

repkenybol fuszer salata 10
Sűrűn szőrös borzas repkény

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR