Nadálytő: megismered a sebgyógyító növényt?

Nadálytő: megismered a sebgyógyító növényt?

Fekete és gumós nadálytő is honos itthon, sebforrasztó hatása miatt érdemes ismernie annak, aki a természetet járja.

Mindkét nadálytő a borágófélék, azaz érdeslevelűek családjába tartozó, szúrós szőrökkel borított, kellemetlen tapintású évelő növény, sokféle mérgező anyaggal és értékes gyógyhatásokkal. Tudományos nevük Symphytum, ami ógörögül szó szerint összeforrasztó növényt jelent.

Fekete nadálytő, sebforrasztó hatással

A fekete nadálytő (Symphytum officinale)  2021-ben az év gyógynövénye. Magyar nevének forrása, hogy vastag fekete héjú, mocsárba mélyedő gyökerei hasonlítanak a piócára, amelyet régies délszláv magyarsággal nadálynak hívtak. Az officinalis gyógyítót, orvosit jelent. A fekete nadálytő hatalmas, terebélyes növény, vizes, nedves élőhelyeken, tápanyagban gazdag lápföldeken él, a méteres magasságot is eléri. Arasznyi levelei hosszan lefutnak a száron, amely így szárnyassá válik. A csoportosan bókoló virágai a sötét-ibolyától a piszkos rózsaszínig gyakran, a fehértől a halovány-sárgáig ritkán villannak elő a dús sötétzöld levelek közül. A gyökerek és a levelek főzete gyógyír, a fiatal hajtások főzve ehetőek, az egész növény fehérjedús zöldtakarmány. Egy rokon, még nagyobb termetű fajt (Symphytum × uplandicum)  a Kaukázusból korábban termesztettek is.

nadalyto sebgyogyito noveny 02
Fekete nadálytő hatalmas zöldtömege

nadalyto sebgyogyito noveny 03
Fekete nadálytő hosszan lefutó leveleitől szárnyas a szár

nadalyto sebgyogyito noveny 04
Fekete nadálytő virágai kifelé hajló pártacimpákkal

Gumós nadálytő, ehető gumóval

A gumós nadálytő (Symphytum tuberosum)  lényegesen kisebb termetű, üde erdőkben élő növény. Gumós gyökere régi ínséges időkben megszárítva és lisztté őrölve segített túlélni az éhező embereknek, manapság pörkölve kávépótló. A levelei kisebbek, inkább tojásdadok, nem lefutók. A szintén csoportosan növő, bókoló, de sárga virágai látványosak, néha dísznövényként is ültetik. Gyógyhatásai hasonlóak. Mindkét nadálytő növényhatározói bélyege a pártacimpák kifelé hajlása és a lándzsás csészecimpák. A virágok érdekessége, hogy a nektárhoz való hozzáférést a virág belsejében torokpikkelyek akadályozzák, csak a hosszú szájszervű poszméhek tudják a nektárt felszívni. Sajnos más rovarok megtanulták kívülről oldalról meglékelni a virágot, és így megporzás nélkül, potyautasként isszák a nem nekik szánt nektárt.

nadalyto sebgyogyito noveny 05
Gumós nadálytő bókoló virágai

nadalyto sebgyogyito noveny 06
Gumós nadálytő tojásdad levelei

nadalyto sebgyogyito noveny 07
Gumós nadálytő virág belseje a behatolásgátló torokpikkelyekkel

nadalyto sebgyogyito noveny 08
Gumós nadálytő kívülről oldalról meglékelt virága

nadalyto sebgyogyito noveny 09
Gumós nadálytő virágai a gyanúsított potyautassal

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR